GıdaGüncel

Hamsi firarda! Neden gidiyorlar? ‘Balık her zaman doğrusunu yaptı…’

Balıkçılara göre hamsi başta olmak üzere balıklar ‘ısınan’ kıyılardan, Gürcistan gibi ‘daha soğuk alanlara’ göç ediyor. Uzmanlara göre ise ‘sıcaktan değil tam tersine soğuktan’ kaçıyorlar. Balıkçılar balıkların ‘firar etmesi’nden küresel ısınmayı sorumlu tutarken, bilim insanları ise ‘Küresel ısınma ile pek alakalı değil, nerede ve ne zaman tutabileceği öğrenilmeli’ görüşünde. İşte Karadeniz’in bitmek bilmeyen ‘hamsi firarı’ polemiğinin detayları…

Son yıllarda özellikle aralık ayında Karadeniz’den “Fırtına yüzünden hamsiler kaçtı…” “Karadeniz ısındı hamsiler Gürcistan’a gitti…” haberleri ardı ardına gelmeye başladı.

Balık tutulamadığı için tezgahlara ve fiyat etiketlerine de yansıyan ‘Hamsi firarı’ iddiaları gözleri, bölgeye ve Karadeniz ile adı özdeşleşen hamsiye çevirdi.

Balıkçılar hamsilerin karasularımızı terk edip Gürcistan kıyısına akın etmesinden dolayı lodosu ve deniz sıcaklığını sorumlu tutsa da uzmanlara göre durum biraz daha farklı. Hürriyet.com.tr’ye konuşan Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam ‘doğru bilinen yanlışları’ sıraladı ve dikkat çeken uyarılarda bulundu.

“DENİZLERİMİZ ASLINDA DAHA SERİN”

Türk denizlerine ait sıcaklık verilerine bakıldığında, suların önceki yıllara göre aslında daha serin olduğunun görüldüğünü belirten Saydam “Karadeniz’in ısındığı söz konusu değil, her şey mevsimsel döngüleri içerisinde devam ediyor” dedi.

İnsanların, iklimle güncel meteorolojik olayları sürekli kıyasladığını hatırlatan Saydam, “İklimsel olaylar en az binlerce sene periyotları olan konular. Karadeniz’in ısındığını söylemek işin biraz kolaya kaçma tarafı oluyor” dedi ve şu tespitlerde bulundu: