Sorting by

×
EkonomiGıdaGüncelTarım

Enflasyona da tarlaya da yaz gelmedi

    Yüksek toplama maliyeti ve düşük alım fiyatları ile bazı ürünler tarlada kalırken, enflasyon verilerinde ise sebze ve meyve fiyatı en çok artan ürünler arasında yer alarak, tezgahta zam rekorları kırıyor.

Yaz ayları ile birlikte son 5 yıldır artışta olan enflasyona negatif etki etmesi beklenen sebze ve meyve, tarlada yüksek üretim maliyeti, tezgahta ise yüksek satış fiyatı ile son 2 aydır zam şampiyonları arasında yer aldı. Geçmiş yıllarda hasatta seralardan tarlalara geçiş dönemi olan yaz aylarında düşüşe geçen sebze fiyatları temmuzda yüzde 7.07’lik aylık artış ile fiyatı en çok artan ilk 10 ürün arasında yer aldı.

Haziran ayında yüzde 8.47’lik artış kaydeden meyve de yine o dönemde ilk 10 zam şampiyonu arasında yer almıştı. Üretim tarafında ise soğanın tarlada kaldığına, karpuzda ise nakliye ücretlerinin bile ödenemediğine dikkat çeken yetkiler, enflasyonda negatif etkinin ağustos itibarıyla görüleceğini, ancak, çiftçinin ise bu fiyatlarla perişan olmaya devam ettiğini vurguladı.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ağustos ayı itibarıyla birçok ürünün fiyatının çok düşük olduğunu kaydetti.

ÜRETİCİ PERİŞAN

“Patates, soğan, karpuz. Bunlar üreticiyi de perişan etti, satın alanları da perişan etti. Marketlerde kilogram fiyatı 9-15 TL arasında. 20 TL’nin altında ne var memlekette. Üretim bölgesinde, bahçede, tarlada taşı toprağı bedava alsanız bedava üretseniz, İstanbul’a getirdiğinizde 8-10 TL maliyeti var. Bu maliyete rağmen biz hâlâ koca koca şehirlerde 15-20 TL’ye bir şeyleri yiyebiliyorsak uygundur” açıklamasını yapan Tavşan, temmuz ortasından itibaren fiyat düşüşlerinin başladığını, ağustos ve eylül enflasyonuna sebze meyvenin negatif bir etki yaratacağını belirtti.

“FİYATLAR BU KADAR DÜŞEBİLİYOR”

Gelecek 2-3 ayda fiyatlar ve ürün bolluğu açısından bir nebze şanslı olunacağını kaydeden Yüksel Tavşan, “Ekim kasımdan itibaren kışlık ürünler ve seralara dönünce şartlar nedeniyle fiyatlar yüksek olabilir. Biraz da üreticinin mağduriyetine değinmek lazım. Kuru soğanı tarlada bırakan var. Karpuz satılmıyor, nakliye ücreti bile alınamıyor. Meyvelerden şu anda üzüm para eder gibi. Hallerde 35-40 TL’ye satılabiliyor. Fiyatlar bu kadar düşebiliyor artık” diyen Tavşan, tüketicinin alım gücünün düşük olduğunu bu maliyetlerle fiyatların yüksek olmadığını kaydetti.

SÖZCÜ