GüncelTarım

Türkiye’de tarımın durumu ve geleceği Canan Dumanlı

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Canan Duman Stratejik Yönetim Danışmanı I Yazar I Eğitmen @canan_duman1 canan@cananduman.com
Önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye’de tarım alanları azalıyor ve çiftçi sayısı düşüyor.

Çiftçinin yıllardır çözülemeyen sorunlarına bir de ithalata bağımlılık ve iklim değişikliğinin tarım arazilerine zararı ekleniyor.

“Türkiye’de tarım bitiyor mu?” sorusu sıkça soruluyor. Türkiye’de tarım bitmiyor ancak sorunlarla mücadele ediyor.

Verimli üretimle ilgili önündeki engelleri aşmaya çalışıyor. Doğru politikalara, doğru planlamaya ihtiyaç duyuluyor. Tarımın değersizleştirilmesinden kurtulmak gerekiyor.

Türkiye’de tarımın bugününü, geleceğini kurtarmak ve verimliliğini artırmak için hangi yeni teknolojilere yönelebileceğimizi, hangi hazırlıkları yapabileceğimizi Doç. Dr. Arzu Baloğlu ile konuştuk.

Doç. Dr. Arzu Baloğlu.jpeg
Doç. Dr. Arzu Baloğlu

“Çiftçi, kendini yeterince motive hissetmiyor ve tarlayı ya satıyor ya boş bırakıyor”

– Tarım alanlarımız azalıyor mu? Tarım dışı amaçlı kullanıma izin vererek tarım arazilerimizi koruyamadığımızı söylemek mümkün mü?

Evet, tarım alanlarımız şöyle azalıyor. Maalesef tarım yapılan topraklar müteahhitlere satılıp ev, site ve fabrika yaptırılıyor.

Ve o mekanların toprak alanlarında ise ağaçlandırma yerine ticari olarak kazanç sağlayacak şekilde otopark, çay bahçesi, kafe vs. yapılıyor.

Oysaki bizim tarım alanı olarak değerlendirilecek arazilerimiz mevcut ve çok bereketli arazilerimiz olduğuna inanıyorum.
Elbette, üzülerek tarım arazilerimizi koruyamadığımızı söyleyebiliriz. Aslında devlet çiftçilere destek vermesine rağmen, çiftçi kendini yeterince motive hissetmiyor ve tarlayı ya satıyor ya boş bırakıyor.

Maalesef tarlada olması gerektiği gibi bir aktivasyon veya üretim göremiyoruz. Arazi boş kaldıktan bir müddet sonra da sanayi gelebiliyor veya başka bir yatırıma dönüşebiliyor.

Böylece ekilip biçilen tarlalar gittikçe gıda dışı üretime dönüşebiliyor.
“Tarlada çalışacak işçi bulunamıyor. Verilen ücretler düşük bulunuyor”

– Türkiye tarımda neden ithalata bağımlı hale geldi? Dışa bağımlılıktan dönüş mümkün mü?

Türkiye bir tarım ülkesi iken şu an ne yazık ki üretim ve çeşitlilik açısından bir tarım ülkesi olarak belirtemeyeceğimiz kanısındayım.

Öncelikle tohum yurt dışından geliyor, bazı fideler ve malzemeler yine yurt dışından ithal edilmektedir. Ata tohum çalışmaları var ama neticede doyurucu seviyede bir üretim göremiyoruz.

Hatta pazar yerlerindeki bazı meyve ve sebzeler dahi yurt dışından geliyor. Örneğin soğan, sarımsak ve patates yurt dışından neden gelmektedir?

Çiftçiye sorulduğunda aslında bizim topraklarda her şey yetişir ama zamana ve masrafa değmiyor diye cevap alınıyor.

Diğer bir konu ise son zamanlarda yaşanan iklim krizi ana sorun oluşturmaktadır. Bir kısım ürün kontrolsüz iklim altında ziyan oluyor.

https://www.indyturk.com