GüncelTarım

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de sadece o bölge yeşil kalacak!

Küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle Türkiye’de sadece Sinop’tan Artvin’e kadar olan bölgenin yeşil kalacağını belirten Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Belki bundan 30 yıl sonra Karadeniz’de fındık ve çay yerine pamuk ekeceğiz” öngörüsünde bulundu.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Sinop’ta 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında bir konferans verdi.

“Türkiye’nin verimli ovaları sular altında kalacak”
Gelecekte Türkiye’nin tarımsal alanda en verimli ovalarının küresel ısınmadan kaynaklı olarak sular altında kalacağını vurgulayan Demir, şunları söyledi:

“Ormanları yok ettikçe suyumuzu yok ediyoruz, suyu yok ettikçe ormanları yok ediyoruz. Çünkü hidrolojik dengeye etki ediyoruz. Onları yok ettikçe küresel iklimi etkiliyoruz. Dünyadaki bu çevrim, aslında günümüzde bizim atmosferdeki o denge dediğimiz gazlardan en çok etkilenen karbondioksiti arttırıyor. Bağırıyoruz ‘karbondioksit 10 binde dörtlere çıktı, çıkmamalı’ diye, genelde sanayiden, ulaşımdan veya şehirleşmeden bunları etkilediğimizi görüyoruz.

“Tarımda su israfı kritik seviyede”
Buzullar erimeye başlıyor, buzullar eriyince ne oluyor? Uzmanların yaptığı hesaba göre önümüzdeki 100 yıl içerisinde denizlerin 80 ila 100 santim yükselmesi hesaplanıyor. Dolayısıyla böyle bir artış ne tehlikeyi meydana getiriyor? Türkiye’nin tarım ambarı Çukurova’nın, Bafra Ovası’nın, Çarşamba Ovası’nın sular altında kalması demek.

85 milyon insanın sanayi ve evde 1,5 yılda kullandığı suyu biz tarımda israf ediyoruz. Sulama sistemlerinde suyu doğru kullanacak sistemlere verilecek desteklerle inşallah önümüzdeki günlerde bu konuda tasarrufu ön plana çıkarırız.”

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de sadece o bölge yeşil kalacak!
Çevre Bakanı Kurum’dan su kıtlığı uyarısı!
“Türkiye’de yeşil kalacak tek bölge…”
Gelecekte tek yeşil kalacak bölgenin Karadeniz olacağını dile getiren Prof. Dr. Yusuf Demir, “7-8 yıl önce BM haritayı yayınladı, dedi ki ‘Eğer kuraklık böyle devam ederse Türkiye’de yeşil kalacak tek bölge, Sinop’tan Artvin’e kadar olan Karadeniz Bölgesi.’ Onun dışarısında tüm bölgelerin kuraklık ve çölleşme riski var. O nedenle Türkiye’nin şu anda bu bölgesine gelecek 30 yılda yatırımlar başladı. Bundan dolayı 20 yıl sonra tatilciler Antalya yerine Karadeniz’i tercih edecek. Oraya doğru giden bir turizm anlayışı ve gelişimi var” diye konuştu.

“Karadeniz’de pamuk ekeceğiz”
Su kaynaklarının azalması nedeniyle dünyada tarımsal alanda kuzeye yönelim başladığını vurgulan Demir, “Su kaynaklarını yok ettikçe, suyun geleceğini yok ediyoruz hep beraber. Bunun için enlem derecelerine göre dünyada şartlar değişiyor. Bu, tarımı etkiliyor. Dünyada hızlı bir şekilde güneyden kuzeye doğru tarımsal üretim kayıyor. Belki bundan 30 yıl sonra Karadeniz’de fındık ve çay yerine pamuk ekeceğiz. O yöne doğru gidiyoruz. Ama bu konuda duyarlı bir toplum olursak, her birimiz birer su temsilcisi olursak o zaman bu felaketi yaşamadan torunlarımızın yaşayacağı dünyayı oluştururuz” ifadelerini kullandı.