GıdaGüncelKırsal

Karaman’ın Divle peyniri ‘Türk rokforu’ sofralarda

Rengini 5 ay boyunca bekletildiği mağaradan alan coğrafi işaret belgeli “Divle Obruk Peyniri”, olgunlaşmasının ardından pazarlanmaya başladı.

Peynir yapımında farklı bölgelerimizde birbirinden farklı uygulamalar yapılarak görünüm ve lezzet olarak benzersiz ürünler yetiştiriliyor.

Karaman’da da rengini 5 ay boyunca bekletildiği mağaradan alan, bu yıl 42 ton üretilen coğrafi işaret belgeli, “Türk rokforu” diye bilinen “Divle Obruk Peyniri”, olgunlaşma sürecini tamamladı.

AYRANCI İLÇESİNİN GEÇİM KAYNAĞI HAYVANCILIK

Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Üçharman köyünde yaşayanlar, geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Eski adı “Divle” olan köyde 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, köylülerin “obruk” adını verdiği mağara, soğuk hava deposu olarak kullanılıyor.

PEYNİRLER KUZU VE OĞLAK DERİLERİNE BASILIYOR

Mayıs ayından itibaren Üçharman ile civardaki köylerde koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılıyor.