GıdaGüncelSağlık

Biberiye çayının 5 önemli faydası!

Biberiye, geleneksel bitkisel tıptaki uygulamalara ek olarak uzun bir mutfak ve aromatik kullanım geçmişine sahip bir bitki.

Biberiye bitkisi (Rosmarinus officinalis) Güney Amerika ve Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Nane, kekik, melisa ve fesleğen ile birlikte Lamiaceae bitki ailesinin bir parçası.

Pek çok insan biberiye çayını tadı, aroması ve sağlığa faydaları nedeniyle seviyor. Şimdi biberiye çayının 5 adet temel faydasına daha yakından bakalım.

1. Yüksek antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar bileşikler içeriyor

Antioksidanlar, vücudunuzu kanser, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara yol açabilen oksidatif hasar ve iltihaplanmadan korumaya yardımcı olan bileşikler.

Meyveler, sebzeler ve biberiye gibi bitkiler gibi çeşitli bitkisel gıdalarda bulunabilirler. Biberiye çayı ayrıca antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olabilecek bileşikler içerir.

2.Kan şekerinizi düşürmenize yardımcı olabiliyor

Biberiye çayı, insülin benzeri etkiler uygulayarak ve glikozun kas hücrelerine emilimini artırarak yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek bileşikler içeriyor.

3. Ruh halinizi ve hafızanızı iyileştirebiliyor

Biberiyedeki bileşikleri tüketmenin ve solumanın kaygıyı azalttığı, ruh halini iyileştirdiği ve konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirdiği gösteriliyor. Hem koklamak hem de biberiye çayı içmek bu faydaları sağlayabilir, ancak daha fazla araştırmaya gereksinim bulunuyor.

4. Beyin sağlığını destekleyebiliyor

Hayvan araştırmaları, biberiyenin felç gibi beyin hasarına yol açabilecek durumlardan iyileşmeyi bile destekleyebileceğini düşündürüyor. Biberiye çayındaki bileşikler beyninizin sağlığını koruyabilir. Beyin sağlığı kapsamına hem yaralanmadan hem de yaşlanma ve nörodejeneratif hastalıklardan kaynaklanan bozulmalar dahil edilebiliyor.

5. Göz sağlığını koruyabiliyor

Biberiye çayı, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıkların ilerlemesini ve şiddetini yavaşlatarak yaşlandıkça görüşünüzü korumaya yardımcı olabilecek bileşikler içerebilir.

6. Diğer potansiyel faydaları

Kanıtlar sınırlı olsa da biberiye çayı, kalp ve sindirim sağlığınıza fayda sağlayan, kilo kaybını destekleyen ve hatta saç dökülmesini tedavi etmeye yardımcı olan bileşikler içerebilir.

Kaynak: www.gidahatti.com