Tek bir bal arısı kendini milyonlarca kez klonladı!
Güney Afrika bal arılarına ait bir alt türü işçileri kendini kopyalama kabiliyetine sahip. Bu türe ait tek bir arının son 30 yılda kendini milyonlarca kez kopyalandığı tespit edildi…
Klonlanan bazı bireylerin kraliçeye dönüştüğü de görüldü.
Araştırmadan elde edilen bulgular Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlandı.
Eşeysiz çoğalma, teknik adıyla partogenez böcekler dünyasında görülebiliyor. Ancak genetik olarak ebeveyn ile birebir aynı bir yavru sahibi olunması oldukça nadir.
Buna karşın, Güney Afrika’nın güneyine özgü Cape bal arısı (Apis mellifera capensis) türünün dişi işçi arıları, kendilerini birebir kopyalama özelliği geliştirmiş durumda. Kendilerini çoğaltırken rekombinasyon denilen genetik olayı da atlatmayı başarıyorlar. Bu sayede yavrular, ebeveyn ile birebir aynı oluyor.
Arılar bu özelliği neden geliştirdi?
Arılarda eşeyli üreme, ölümcül olabiliyor. Genlerin üçte biri akraba durumuna düştüğünde, larvalar hayatta kalamıyor. Ancak bu arı türünün kendini kusursuz şekilde kopyalayabilmesi sayesinde, her klon genetik olarak annesi kadar sağlıklı olabiliyor.
Bilim insanlarına göre bu “olağanüstü” bir özellik.
Üstelik bu arı soylarından bir tanesi, kendini 1990 yılından bu yana klonluyor. Bugüne dek kendini milyonlarca kez klonlamış.
Klonlamanın koloni için olumsuz bir etkisi de olabiliyor. Genele bakıldığında, çoğalan tek arı, kraliçe arı. Diğer arılar koloninin devamını sağlayacak işleri yapıyor. İşçi arılar kendini çoğaltmaya başladığında, bu hassas ayar bozulabiliyor.
Kaynak: www.gidahatti.com