Samsun’da Kenevir Hizmet içi Eğitim Programı
Samsun’da Kenevir Üretimi, Resmi Gazete’de yayınlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik ve “Türk Ceza Kanunu” ile “Uyuşturucu ile Murakabe Kanunu” çerçevesinde yürütülüyor. Yönetmelik gereği, sahada çalışan teknik personel için Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nde hizmet içi eğitimler yapıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SağlamM ve 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç’ın konuşmalarıyla başlayan Programda; İl Müdürlüğünde görevli Fatmagül Kavut tarafından “Kenevir Tarımında Mevzuat Uygulamaları“, 19 Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayana tarafından “Kenevir Morfolojisi”, Prof. Dr. Selim Aytaç tarafından “Kenevir Tarımı”, Doç. Dr. Funda Şahane Atslanoğlu tarafından “Kenevir Ürünlerinin Değerlendirilmesi“ konuları hakkında teknik bilgiler verildi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Bitkileri Bölüm Başkanı Mustafa Acar tarafından “Ülkemizde Kenevir Araştırmaları”, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Biriminde görevli Barış Kural tarafından “Samsun’da Kaçak Kenevirle Mücadele”, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürü Yunus Emre Bodur tarafından “Samsun’da Kenevir ve Esrar”, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz tarafından da “Samsun’da Bağımlılıkla Mücadele Çalışmaları” hakkında bilgi verildi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; ”İl Müdürlüğümüz olarak Kenevirin ruhsatlı yetiştiriciliğinin yanı sıra ruhsatsız yetiştiricilikte bitkinin teşhisinde görev alıyoruz. Bizler, bunları yaparken 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırma Enstitüsü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli çalışmak suretiyle temel hedefimiz olan ruhsatlı veya kaçak kenevir tarımında personelin yetkinliğinin artırılması, iş ve işleyişi kolaylaştırmak üzere çalışıyoruz.
Kenevir, birçok sanayi dalında kullanılabilen önemli bir bitkidir. Dayanıklı ve sağlıklı liflerinin giyim sanayiinde kullanılabilmektedir. Diğer taraftan, lif ve saplarından elde edilebilen biyo- polimer ve biyo- plastiklerin de yakın gelecekte petrol türevlerinden elde edilen polimer ve plastiklerin yerini alması beklenmektedir. Bitki, doğal yapısı gereği yaprağı ve çiçeklerinde bulunan halk arasında esrar olarak da bilinen THC- Tetrahidrocannabinol nedeniyle de özel mevzuata tabi bir bitkidir.”dedi.
2021 yılında OMÜ Kenevir Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen NARLI, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından geliştirilen VEZİR kenevir çeşitlerinin tescil çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Sağlam; Kenevir tohumluğu üretimi konusunda Samsun’un yetkilendilimesinin büyük bir avantaj olduğunu ve 2022 yılı tohumluk üretimi müracaatlarının devam ettiğini söyledi.
Samsun’da; 2021 yılı ruhsatlı Kenevir üretimi Bafra, Kavak ve Vezirköprü İlçelerinde 115,962 da alanda 7 üretici ile yapıldı. Ayrıca, 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırma Enstitüsü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ARGE amaçlı çalışmaları ile bu alan toplam 142,558 dekardır.