Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı…
-
Kekik, adaçayı, lavanta, anason ve haşhaş üretimi ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üretiminde önemli bir yere sahip olan Denizli’de, safran üretiminde de yoğun çalışmalar sürüyor.
Pamukkale İlçesinde gerçekleştirilen safran hasadına Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, İl Müdürlüğü teknik personeli, girişimci Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu katıldı.
Ticaretinde gram bazında işlem gördüğünden dolayı ”KIRMIZI ALTIN” olarak da ifade edilen safran bitkisi tarih boyunca gıda sanayisinden halk hekimliğine kadar pek çok alanda kullanılmış, sultan sofralarına tat katmış, seçkinlerin kumaşlarını boyamıştır. Ancak günümüzde esas safranı önemli kılan, organik boyar madde olarak gıdalara renk vermesi ve tıp alanında yapılan bazı araştırmalarda kanser ve mutasyon önleyici özelliğidir.
Safran Süsengiller familyasından, soğanlı, eflatun veya mor çiçekli çok yıllık bir bitkidir. Dünyada tropik ve subtropik iklim bölgelerine yayılış göstermiştir. Özellikle Akdeniz’e kıyı olan İtalya, İspanya, Yunanistan, Fas, Mısır ve Türkiye gibi ülkeler gen merkezleri arasındadır. Anadolu florasında Crocus cinsine ait 40 tür bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ilkbaharda bazıları da sonbaharda çiçek açmaktadır. Ekonomik değeri olan tür sadece(Crocussativus L.)’tur.
Oğuzhan Etiler ile, çocukluk arkadaşı girişimci Mehmet Köseoğlu Türkiye’de bir ilk olan, topraksız dikey tarım Safran üretim tesisini Denizli’de kurdu.
Hasat etkinliğine katılan Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, girişimcilerden safran üretimi ve topraksız dikey tarım çalışmaları hakkında bilgi aldı. Girişimciler; “Milli ekonomik menfaatlerimizi önceledik, katma değeri yüksek ürünleri, sürdürülebilir tarım stratejileri ile globale taşıma niyetindeyiz. Bu nedenle, çalışmalarımızı büyütüyoruz, hedefimiz 5 milyon dolar yatırım.” dedi.
”Daha önce önemli safran ihracatçısı olan ülkemizde, azalan safran üretimi var hatta yok denecek kadar seviyede.” diyen girişimciler, ‘2Dünya piyasalarında İran’ın hakimiyeti var. Hindistan, Yunanistan ve İspanya önemli üretici ülkeler. Ülkemizde ise son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan safran üretimi var. Ülkemizdeki üretimi yaygınlaştırıp önce iç pazarda değerlendireceğiz. Belirli bir üretim seviyesine ulaşılınca da dış pazar olanaklarını değerlendireceğiz.”dedi
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli çalışan girişimciler, “hem Türkiye’miz hem Denizli’miz için bereketli olsun” dedi
Hasat esnasında açıklama yapan Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar; “Baklan ve Pamukkale İlçelerimizde tarla koşullarında az miktarda üretimi yapılan safranın kontrollü şartlarda topraksız tarım yöntemi ile de üretimi yapılmaya başlandı. Bu yıl ithal edilen 100.000 adet safran soğanından çiçekler çıkmaya başladı. Her sabah açan safran çiçeklerinin toplanması ile başlayan bu zevkli uğraşı hava koşullarına göre 10-15 gün sürüyor. Safran çiçeğinin içerisinde bulunan 3 parçalı kırmızı renkli dişi organlar (stigma), ayıklanarak kurutulup satışa sunuluyor. Çok yıllık bitki olan safrandan 3-4 yıl ürün alınabilmektedir.” dedi.