Güncel

Enflasyon canavarı diş biliyor

Üretici fiyatları, tüketici fiyatlarından çok daha hızlı artıyor. Bu nedenle gelecek aylarda halkın sırtına daha yüksek oranlı enflasyon yüklenecek.

Pandemide gelir desteği vermek yerine borca batırılan halk bir de enflasyonla mücadele ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon göstergelerini yayımladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 0,89 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon yüzde 16,59 oldu.

Kapanmanın etkisi

Mayıs ayının yarıdan fazlasında tam kapanma tedbirleri nedeniyle tüketim baskılandı. Bu nedenle ana harcama grupları içinde “Eğlence ve kültür” kaleminde fiyatlar aylık olarak yüzde 1,32 oranında düştü. Fiyatlarda kapanmanın etkisiyle benzer düşüşler gözlenirken, özellikle halkın hayatını devam ettirmek için tüketmek zorunda kaldığı ürünlerde yaşanan fiyat artışları hız kesmedi.

Zam şampiyonu patates

Yaz aylarına girilmesine rağmen ülkenin içine düştüğü tarım krizi gıda fiyatlarında olağandışı artışlara neden oluyor. Haziran ayının zam şampiyonu aylık yüzde 41,57 ile patates oldu. Patatesi, aylık yüzde 36,37 zam ile havuç takip etti.