GüncelTarım

Tarım Kredi borçları nasıl yapılandırılacak? Çiftçi günlerdir bu genelgeyi bekliyordu!

Tarım Kredi mağduru çiftçilerin borç yapılandırılmasıyla ilgili günlerdir beklediği genelge nihayet kooperatiflere gönderildi. Konuyla ilgili E-Koop otomasyon sistemi yazılımının tamamlanmasıyla birlikte bayramdan sonra Tarım Kredi ortakları borç yapılandırılmasıyla ilgili başvurularını yapabilecekler.

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, hükümet, icralık çiftçiyi gözden çıkardı. Sözde çiftçiyi rahatlatmak ve üretimde tutmak için Tarım Kredi ortaklarına getirilen borç yapılandırması uygulanmadan kadük kalacak. Milli Gazete, borç yapılandırılmasıyla ilgili Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından hazırlanarak kooperatiflere gönderilen genelgeye ulaşırken, genelgedeki ağır şartlar icralık çiftçinin ölüm fermanı anlamına geliyor.

ÖZETLE ÇİFTÇİNİN BORCU BÖYLE YAPILANDIRILACAK!

Borçlar yüzde 18 faizle yapılandırılırken, bu faizin yüzde 12’si çiftçiden alınacak. Faizlerde kısmi bir iyileştirme yapılmış gibi görünse de borcun yüzde 30’unu peşin olarak ödemeyen çiftçiler yapılandırmadan kesinlikle yararlanamayacak ve bu çiftçiler için icra işlemleri yeniden hemen uygulamaya konulacak. Yine çiftçiye büyük bir yük getiren yargılama, icra takip giderleri ile vekalet ücretlerini ödemeyen çiftçiler de yapılandırmadan yararlanamayacak. 22 Nisan’dan önce traktörleri ve taşınmazları haczedilen çiftçilerin haciz işlemleri ise kooperatif müdürlerinin inisiyatifine bırakıldı. Kooperatif müdürleri uygun görmezse haczedilen traktörlerin ve taşınmazların üzerindeki haciz işlemlerini 2024 yılına kadar kaldırılmayacaklar. Yapılandırmadan yararlanacak icralık çiftçiler için asıl yıkım ise borç taksitleri bitene kadar yani 2024 yılına kadar hiçbir şekilde yeni bir kredi kullanamayacaklar.

Tarım Kredi borçları nasıl yapılandırılacak?

Tarım Kredi mağduru çiftçilerin borç yapılandırılmasıyla ilgili günlerdir beklediği genelge nihayet kooperatiflere gönderildi. Konuyla ilgili E-Koop otomasyon sistemi yazılımının tamamlanmasıyla birlikte bayramdan sonra Tarım Kredi ortakları borç yapılandırılmasıyla ilgili başvurularını yapabilecekler. Ancak yapılandırma şartlarının ağır olması ve çiftinin içinde bulunduğu maddi zorluklardan dolayı binlerce çiftçinin bu yapılandırmadan yararlanarak borçlarını ödemesi mümkün görünmüyor.