Güncel

Denizlerimizde 2020 – 2021 Av Sezonu 15 Nisan İtibarıyla Kapanıyor

Su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak, deniz ve iç sularımızdaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla Denizlerde ve İç Sularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 5/ 1 Numaralı Tebliğ ile su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar 15 Nisan’da başlıyor.

Av yasakları ile ilgili detaylı açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM; İdeal avcılığın dengeli avcılık olduğu, aşırı ve kuralsız avcılığın, geleceğimizin ve çok önemli bir zenginliğimizin yok edilmesi olduğu vurgusunu yaparak, iyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulmasının önemine değindi ve 2020-2021 av sezonunun 15 nisanda kapanması dolayısıyla uyulması gereken kuralları açıkladı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM:

“Denizlerimizde ve iç sularımızda su ürünleri stoklarının ve kalitesinin korunması ile sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Karadeniz’de 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ağları ile su ürünleri istihsali yasaktır. Trol avcılığına açık Karadeniz’de 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında trol ağları ile su ürünleri avcılığı da yasaklanmıştır.” dedi.

Alamana (Voli) ağları ile 15 Nisan- 15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığının , gırgır ağlarının kullanımının yasak olduğunu söyleyen Sağlam, alamana ağlarının kullanımının serbest olduğu dönemde, 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağlarının su ürünleri avcılığında kullanılmasında yasaklandığını ifade etti.
İl Müdürü Sağlam, Bütün karasularda 15 Nisan– 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığının yasak, sadece Dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığının serbest olduğunu söyledi.

İbrahim Sağlam, bütün karasularda 15 Nisan– 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile, parakete ve fanyalı ağlar ile kalkan avcılığının yasaklandığını belirterek, kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığının 400 mm’den küçük olamayacağını ayrıca, av yasağından önce avlanarak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine stok tespiti yaptırılan kalkan balıklarının, yasağın başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde pazarlanmasının da zorunlu olduğunu ifade etti.

Palamut ve torik avcılığının 1 Nisan– 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dâhil her türlü istihsal vasıtası ile karasularda avlanılmasının yasaklandığını söyleyen Sağlam, ”15– 31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı serbesttir.” dedi.

Limanlar, balıkçı barınakları, barınma ve çekek yerleri, bu yerlerin girişi ile ana mendireğin başından itibaren 100 m yarıçaplı alanda su ürünleri avcılığının yasaklandığına değinen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, denizlerde yapılan su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılmasında yasaklandığını belirterek, bu ağların gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulunmaması gerektiğini ifade etti.