GıdaGüncel

Zincir mağazaların sayısına sınırlama getirilmesi ‘şart’

Dünya’nın önceki gün duyurduğu perakende ticarete yeni standartlar getirilmesine yönelik yasa teklifi, tartışma gündemine oturdu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), çalışmayı olumlu ancak eksik bulduğunu bildirdi ve beklentilerini açıkladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu TESK, zincir mağazalara yönelik görüşe açılan yasa taslağına ilişkin önerilerini oluşturdu. Dünya’ya verilen bilgide, AVM ve zincir mağazaların kontrolsüz şekilde yayılmasının perakende sektöründe sorunlar doğurduğu belirtildi. Yasa ve yönetmelikte yapılması gereken değişiklikler bulunduğuna işaret edildi. TESK, yasal olarak zincir marketlerde satılacak ürün türlerine sınırlama getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

‘Mikro İşletme’ tanımı

TESK yasa değişikliği (6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun) önerileri kapsamında, zincir mağaza işyeri açılışlarında meslek kuruluşlarından görüş alınması şartının getirilmesini önerdi. Görüşlerin ilgili kuruluşça 15 gün içinde ilgili idareye ulaştırılması zorunluluğu yer aldı. Görüş alınacak kuruluşların TESK’in ildeki en yüksek organizasyonu ve ticaret odası olduğuna işaret edildi. Ayrıca, 3. Maddeye kanunda geçen “mikro işletme” tanımının eklenmesi önerildi.

Prim veya bedel talebi

TESK, büyük mağaza ve zincir mağazaların, ürünleri özel olarak sergileme, satışa sunma vb. hizmetler karşılığında üretici ya da tedarikçilerden ilave prim aldığını hatırlatarak, bu prim ve bedellerin kurala bağlanmasını, reklam, anons veya raf tahsisi gibi hizmetlerin sözleşmeyle verilmesi ve primlerin de sözleşme süresince geçerli olmasını önerdi. Bunun dışında, mağaza açılışı ve tadilatı, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılım bedeli ve benzeri adlar altındaki prim veya bedel talep etmenin yasaklanması önerildi.