GüncelTarım

Erken çiçek açan meyve ağaçları, dökülme tehlikesiyle karşı karşıya

İklim değişikliğinin etkisiyle badem ve erik ağaçları erken çiçek açtı. Özellikle yaz aylarında meyvede büyük sıkıntılar yaşanabilir.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle erken çiçek açan badem ve erik gibi meyve ağaçlarının, havaların tekrar soğumasıyla üşüyüp dökülmeye başlaması, bu yıl meyvede zarara yol açabilir

Amasya’nın Taşova ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle badem ve erik gibi meyve ağaçları çiçek açtı. Ziraat sektöründeki temsilciler, iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan bu olayın, çiftçiye özellikle yaz aylarında büyük sıkıntılar yaşatabileceğine dikkat çekiyor.

KOTA SEVİNCİ

Öte yandan Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yıllık 200 bin ton domates kotası 2 ay önce dolunca, iki ülkenin karşılıklı görüşmelerinin ardından kota 50 bin ton daha artırıldı. 10 gün içinde Türkiye’den Rusya’ya domates sevkıyatı yeniden başlayacak.

Antalya milletvekilleri ile yaptığı görüşmelerin ardından kotanın artırıldığı haberini aldığını belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Antalya olarak hem Türkiye’yi hem de dünyayı doyuracak güce sahibiz. Heyetler arası anlaşmalar ile 10 güne kadar yeniden domates göndermeye başlayacağız” dedi.

Şu anda domatesin fiyatının toptancı halinde 2.80 TL olduğunu kaydeden Alp, ihracatın önünün açılmasıyla çiftçinin yeniden toparlanacağını ve para kazanmaya başlayacağını dile getirdi.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr