EkonomiGüncelHayvancılıkKırsal

Damızlık düve fiyatları yerinde durmuyor, çiftçi bu fiyata hayvan alıp nasıl hayvancılık yapacak?

    Son yıllarda canlı hayvan fiyatındaki artışlar, aile işletmelerini tehdit ediyor. Canlı hayvan fiyatlarının sürekli artması sermayesi olmayan küçük aile işletmelerini tehdit ederken, sektörün hızla tekelleşmesine neden oluyor.

TARIMDAN HABER ÖZEL / Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin yayınladığı güncel canlı hayvan fiyatlarına göre damızlık düve fiyatlarına yine zam geldi.

DAMIZLIK FİYATINA YİNE ZAM GELDİ

Son gelen zamla birlikte damızlık boş düve fiyatı 95 bin liradan 97 bin 500 liraya çıkarken, damızlık gebe düve fiyatı da 123 bin liradan 125 bin 500 liraya yükseldi.

İNEK FİYATI 2,5 YILDA 10’A KATLADI SEKTÖR HIZLA TEKELLEŞİYOR!

İnek fiyatının 2, 2,5 yıl gibi bir süre içinde yaklaşık 10 kat artması, sektörün tekelleşmesini hızlandırırken, küçük aile işletmelerinin de tamamen üretimden çekilmesini gündeme getiriyor. Bugün köyünde hayvancılık yapmak isteyen bir üreticinin sadece hayvan başına 120 ile 150 bin lira para verecek olması artık hayvancılığı da yapılabilecek bir noktadan çıkarırken, hayvancılığın tamamen büyük işletmelere toplanmasına neden oluyor. Sektör, hızla tekelleşirken, yakın bir dönemde küçük üreticinin üretimden tamamen çekilmesini gündem getirecek.

Kaynak: tarımdan haber