GıdaGüncel

Açlık: Halk Ekmek

Can Koyuncu
Kuraklık bir yana, kötü gidişatta olan ekonomi ve bunun sonucu ortaya çıkan kur yükselişleri nedeniyle uzunca bir süredir gıda enflasyonu frenlenemiyor. 3 numaralı yumurtaların tane fiyatının bile neredeyse 1 liraya geldiği günlerdeyiz. Gıda enflasyon oranı %20.61, özellikle işlenmemiş gıdada %26.34, taze sebze ve meyvede yıllık %33.92’ye kadar çıktı.

İstanbul’daki fırıncılar, un fiyatlarının yükselişinden şikayetçi ve İBB’nin dağıtımı üstlendiği Halk Ekmek’e daha ucuza ekmek sattıkları için savaş açmış durumdalar. Şikayetçi olmaları normal çünkü 220 gr’lık ekmeğin tanesi Halk Ekmek büfelerinde 1 TL iken, normal bir mahalle fırınında 2 TL.

İBB Halk Ekmek büfelerinin, DW’ye verdiği bilgilere göre satışlar son dönemde en az %50 arttı. 2020’ye kadar Halk Ekmek’in 3 fabrikasında günde toplam 800.000 ekmek üretilirken, şu an bu sayı bakkal ekmeği diye tabir ettiğimiz ekmek için 1.396.000’e çıkmışken, geriye kalan çeşit ekmekler için 750.000.

Halk Ekmek’in daha fazla noktaya ekmek ulaştırabilmesi 142 yeni büfe açılması gerekiyorken, meclisteki AKP ve MHP oylarıyla bu durum engellendi. Güncel olarak İstanbul mahallelerinin üçte ikisinde Halk Ekmek büfeleri bulunmuyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bu soruna 40 adet mobil halk ekmek büfesi ile çare buldu.

Halk Ekmek AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Naman, amaçlarının İstanbul’da toplamda 900 büfeyi konumlandırmak olduğunu iletirken, “İçinde bulunduğumuz Sultangazi’yi örnek verelim. Eğer buradaki bir mahallede 40 aile, her gün sosyal yardım kartı aracılığı ile 3 ekmek almaya hak kazanmışsa ve Halk Ekmek büfesi yoksa, o ekmeği alamıyor demektir. 17 bin 406 ailenin sosyal yardım kartlarına her gün üçer ekme olmak üzere bedava ekmek tanımlamış durumdayız. Büfe olmadığı için ücretsiz ekmeğini alamayan aileler var. Biz Anadolu insanıyız. Bizde ekmek kutsaldır. Halkın ekmeğine dokunmamak lazım. Diğer Siyasi partilerin belediyelerinin de bu konuyu hoşgörü ile karşılayacaklarını ve alkışlayacaklarını düşünüyorum. Olumsuzluk yaşamayacağımızı umuyorum. Biz, halka ekmek ulaştırmaya çalışıyoruz. Halkın ekmeği ile kimsenin oynamaması gerek (…)” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: apos.to