Çorum, Denizli ve Kütahya’nın leblebi rekabeti
Anadolu’da asırlardır tüketilen leblebi, Çorumlu, Denizli ve Kütahyalı ustaların maharetiyle dünyaca tanınan bir sağlık ürünü olma yolunda ilerliyor.
Türkiye’de birçok yerde leblebi üretilse de coğrafi işaret tescili bulunan üç merkez olan Çorum, Denizli’nin Serinhisar ve Kütahya’nın Tavşanlı ilçelerinin bu alandaki tatlı rekabeti sürüyor.
Üretim yöntemi konusunda birbirinden küçük farklarla ayrışan üç merkez, kapasitelerini yıldan yıla artırarak yurt içi ve dışına leblebisiyle adından söz ettiriyor.
Türkiye’de “leblebi” denildiğinde ilk akla gelen Çorum’un sokaklarında yaklaşık 300 yıldır taze kavrulmuş leblebi kokusu eksik olmuyor.
Kentteki üreticilerce özenle yetiştirilen nohut, maharetli ellerde zorlu sürecin ardından leblebiye dönüşüyor. Leblebiciler, yoğun talebi karşılayabilmek için farklı illerden nohut tedarik ediyor.
Leblebi ocağından endüstriyel kavurma makinelerine kadar çeşitli alet ve tekniklerle hazırlanan Çorum leblebisi, kentte 40’tan fazla çeşidinin yanı sıra leblebili ekmek, leblebi helvası, leblebi kebabı ve leblebili dondurmaya kadar pek çok yiyeceğin yapımı konusunda esnafa ilham kaynağı oldu.
Çorum’a gelenlerin almadan dönmediği, başka şehirlere gidenlerinse mutlaka hediyelik olarak götürdüğü leblebi, kıvamı, yoğunluğu ve görüntüsüyle öne çıkıyor.
Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, AA muhabirine, kentte 300 yıldır leblebi üretildiğini söyledi.
Bu lezzetin zamanla Çorum ile anılan bir değer haline geldiğini dile getiren Özkubat, Çorum leblebisinin 2002 yılında coğrafi işaretle tescillendiğini kaydetti.
Çorum leblebisine tadını bölgede yetişen nohudun verdiğini anlatan Özkubat, uzun süren üretim aşamalarının ardından tüketime hazır hale gelen ürünün lezzetiyle diğerlerinden farklılaştığını söyledi.
Özkubat, “Türkiye’nin sarı altını leblebi, Çorum’un özelidir, güzelidir. Biz bu şekilde yorumluyoruz.” dedi.
Çorum’dan ağırlıklı leblebi olmak üzere kavrulmuş çerez ihraç edildiğini belirten Özkubat, bu yıl Çin başta olmak üzere Almanya, Hollanda ve Fas’a leblebi ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi.
Çorum’da 64 yıldır leblebi kavuran Yaşar Bodur da Denizli’nin Serinhisar ilçesindeki üreticilerin leblebi yapmayı Çorumlu ustalardan öğrendiğini iddia etti.
Bodur, “1972’de askerden geldiğimde Denizli’den vatandaşlar bana nohut getirip denettiler. ‘Bu nohut leblebi olur mu?’ diye sordular. 1972’den sonra buralara Denizli’den, Tavşanlı’dan gelmiş, çalışmış, sanatı öğrenmiş birileri, bu işi sürdürüyor.” ifadesini kullandı.
Leblebi üretiminin ustalık gerektirdiğinin altını çizen Bodur, “İyi bir değer varsa herkes sahip çıkar. Böyle bir unvana haksız sahip çıkmaya gerek yok. ‘Kimse nohudu leblebi yapamaz. Başka ilde imalat olmaz’ iddiamız da yok. Çorum leblebisinin en iyisi olduğunu halkımız takdir etti, bu unvanı bize Türk ulusu veriyor.” diye konuştu.