Turşuluk salatalık cep yakıyor…
Eylül sonu Ekim başları kışın en gözde hazırlığı; sofraların eşsiz lezzeti, şifa kaynağı turşu, turşunun da en önemli parçası salatalık bu yıl cep yakıyor.
Tezgahlarda 20-25 liradan alıcı bulan turşuluk salatalık yetiştirmek çok zahmetli. Bizde tarlaya girip, turşuluk salatalık yetiştiricisi Çavuş Ali Abi ile tam da hasat zamanı bir sohbet gerçekleştirdik.
Çavuş Ali Abi’nin şikayeti emeğinin hakkını alamaması, masraflarının çok olması ve hiçbir emek harcamadan, alın teri dökmeden aracıların para kazanması idi.
Çavuş Ali Abi, ”Haziran ayından beri bu turşuluk salatalık üretip fabrikaların aracıların satan üretici, yaz aylarında fiyatın düşük olduğu için hiç para kazanamadığını bu yüzden güz ayındaki üretimine borçlu girdiğini ve güz ayındaki fiyat artışının da borçlarına gittiğini söyleyerek, yaratılan bu fiyat dengesizliğinin çiftçiyi çok sıkıntıya soktuğunu ifade etti.”
Yaz aylarında turşuluk salatalık alıcısının sadece fabrika olması sebebi ile düşük fiyat ile karşılaştıklarını, güz gelince alıcının çok olması sebebiyle de fabrikanın fiyatları arttırdığını ifade eden Çavuş Ali Bey, ”Fabrikalar bunu her sene yapıyor. Bu durum vatandaşın kış hazırlığı döneminde turşu kurmasını engelliyor bu düzenin değişmesi için, üretici kamunun da desteği ile bir kooperatif kurmalı ve o kooperatifin bir turşu fabrikası olmalı ve markalayarak tüm dünyaya kendi ürettiğimiz ürünleri kendimiz satmalıyız.” dedi.
Haber: Ziraat Mühendisi Hakan Bodrumlu/İzmir