DestekEkonomiGüncelKırsalTarım

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener fındık taban fiyat teklifini açıkladı


Yurtiçi gezilerine devam eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Karadeniz turunda bu kez Giresun ve ilçelerini ziyaret etti. Esnaf gezisinin yanında kadınlarla, gençlerle ve çiftçilerle görüşen ve onların dertlerini dinleyen Akşener, Giresun ve ilçelerini ziyaretinin asıl sebebinin, fındık fiyatı ile ilgili olduğunu söyledi. Yoğun bir kalabalığa seslenen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener; ” Fındık fiyatı için Giresun ve ilçelerini ziyaret ettim. Fındık, Karadeniz için stratejik bir ürün. Karadeniz halkı fındık ile geçimini sağlıyor, çocuğunu evlendiriyor, ev alıyor, fındıktan kazandığı para ile hayal kuruyor. Fındıkta Dünya üretiminin % 70’i Karadeniz bölgemizden karşılanıyor. Bu yüzden; İl başkanlarımız ve Samsun Milletvekilimiz Bedri Yaşar toplantı yaptı. Siz üreticilerimizle konuşuldu ve bir fiyat ortaya çıktı. Bu fiyat, 3.5-4 Dolar arasında asgari bir fiyat. Kalkınma ve Ekonomi Başkanlıklarımız bu bilginin ışığında çalıştı ve bir fiyat belirledi. Bu fiyat sizin talebiniz ve en az 74 TL olmak zorundadır.” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, belirledikleri fındık fiyatının son 5 yılın girdi ve üretim maliyetlerine bakılarak, ülkenin ekonomik olarak geldiği noktaya bakılarak ortaya çıktığını ifade ederek, en az 74 TL taban fiyatla bu işin götürülebileceğinin ancak mümkün olacağını ve bunun peşinde olacaklarını söyledi.
Yerli ve milliliğin İtalyan Ferrore firması ile el sıkışmak olmadığını belirten Akşener,”Ben Fiskobirlik’i söylemeye alışkınım. Yabancıların elinde olmaktan çıkaracağız sizi. Beş (5) milyar dolar kazanma durumumuz var doğru tedbirler alınırsa. Fındık üreticisi ile devlet olarak el ele vererek Fiskobirlik’i öne çıkarmamız lazım, fiyatları çok önceden ilan etmemiz lazım, Dolar artıyorsa fiyatları ona göre güncellememiz lazım. Yaşlanan, eskiyen bahçelerin gençleştirilmesi için, yenilenmesi için gereken düşük maliyetli devlet eliyle kredilerin verilmesi lazım, bilimsel tarım desteğin de yapılması lazım.”dedi.
Karadeniz’in kalkınması durumunda Türkiye’nin kalkınacağını, fındık ve çay Dünya’nın sistemi içerisinde Türkiye’nin bir numarası olursa, hem ekonomimizin hem itibarımızın kalkınacağını söyleyen Akşener,”Sizlere söz veriyorum. Çok az kaldı seçimlere, çok az kaldı bu işlerin değişmesine, çok az kaldı bu harami düzenin değişmesine. Size söz veriyorum; emeğinizin karşısında hazırolda saygıda olacağız.Emeğinizin para etmesini sağlayacağız. Sizin kul hakkınıza girmeyeceğiz, kul hakkına girenlerin de ellerini kıracağız inşallah..” dedi.