GıdaGüncelSağlık

Türkiye’de satılan midye dolmalar, kanser riski taşıyor! Bilimsel araştırma…

Türkiye’de satılan midye dolmaları konu alan bir araştırmada, ürünlerin içerdiği ağır metaller nedeniyle tüketiciler için kanser riski barındırdığı belirlendi.

Çukurova Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü araştırma, Journal of Food Composition and Analysis dergisinin Mart 2022 sayısında yayınlanacak.

Ancak çalışmanın bir özeti, 7 Aralık’ta bilimsel makale veri tabanı olan Sciencedirect’te yayınlandı.

Çalışmada, Türkiye’nin 5 şehrinde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bodrum) satılan midye dolma (Mytilus galloprovincialis) ürünlerinin metal seviyeleri incelendi ve bu seviyelerin çocuk ve yetişkinlerde nasıl bir sağlık riskine yol açtığı değerlendirildi.

Örneklerin metal seviyelerini Endüktif Eşleşmiş Plazma – Kütle Spektrometresi (ICP-MS) kullanıldı.

Midye dolma ürünlerinde en yüksek miktarda bulunan ürünler demir ve vanadyum olarak belirlendi. Örneklerdeki demir miktarı 50,59–219,80 mg/kg, vanadyum miktarı 85,75–161,70 mg/kg olarak ölçüldü.

En düşük bulunan elementler ise kadmiyum (Cd) (0,11–1,08 mg/kg), arsenik (As) (0,52–1,20 mg/kg) ve kurşun (Pb) (0,40–1,50 mg/kg) olarak belirlendi.

Tespit edilen metal miktarları kanser riskine yol açıyor!

Ürünlerde mevcut olduğu tespit edilen metal seviyelerine dayanarak araştırmacılar çocuk ve yetişkinler için tahmini haftalık alım (EWI), hedef tehlike katsayısı (THQ) ve yaşam boyu kanser riski (CR) değerlendirmeleri yaptı.

Sonuçlar, arsenik ve kadmiyum seviyelerinin, tüm bölgelerden alınan örneklerde ve tüm tüketici grupları için kanser yapıcı risk teşkil ettiğini gösterdi. Öte yandan belirlenen kurşun seviyelerinin kanser riskine yol açmadığı değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak: www.gidahatti.com