GüncelKırsalTarım

Güney Ege’de “Memecik Bayramı” zamanı – Devrim Devecioğlu

Devrim Devecioğlu
Bu cumartesi ve pazar günü 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği var. Milas Memecik zeytinyağının Aralık 2020’de AB’den coğrafi işaret tescili almasından sonraki ilk hasat, ilk şenlik! Memecik’in Avrupa standartlarına erişmesinde büyük emeği olan Ali Osman Menteşe’yle biz de bir hasat yaptık.

Memecik’in “cik”i ucundaki minik sivriliğinden geliyor. Anavatanı Aydın ve Milas olan bir zeytin çeşidi. Bu zeytin aslında binlerce yıldır bu coğrafyada vardı, ama Memecik’ten doğru zeytinyağı yapma yöntemleri son 15-20 yılda öğrenildi. Öyle kuvvetli aroması olan bir zeytinyağı ki Memecik, bu kadar kısa bir zaman bile dünya sahnesine çıkıp ünlenmesine yetti. Defalarca ulusal ve uluslararası ödüller aldıktan sonra 23 Aralık 2020’de “Milas Memecik” adıyla Türkiye’nin AB tarafından tescillenen ilk zeytinyağı oldu.

Bu başarıdan sonraki ilk Memecik hasatına katılmak için Bodrum-Milas Havalimanı’na 10 kilometre uzaklıkta bulunan Ağaçlıhöyük köyüne gittik. Köydeki Ali Osman Menteşe Zeytinliği, Memecik’in şöhrete kavuştuğu ilk bahçe. Ali Osman Menteşe, bilhassa Kuzeyli zeytinyağı üreticilerinin “pis kokar” diye burun kıvırdıkları Memecik’ten aslında çok kaliteli bir zeytinyağı yapılabileceğini kanıtlayan ilk Milaslı.

Menteşe 75 yaşında. Dedesinin ağabeyi Halil Menteşe, İttihat ve Terakki’nin dördüncü ismi, Osmanlı’nın son döneminde Hariciye Nazırı, Cumhuriyet’ten sonra iki dönem İzmir Milletvekili. Babaannesi, Paris St. Germain Bulvarı 93 numaralı apartmandan çok sevdiği eşi Murat Menteşe’yle birlikte Milas’taki bir köy evine gelin gelen Madam Suzan. Babası Ecole des Beaux-Arts Mimarlık mezunu; Fransız mimar Henri Prost’un hazırladığı İstanbul Nazım Planı’nın uygulayıcılarından Ertuğrul Menteşe.

Ali Osman Menteşe, uzun yıllar uluslararası ilaç sektöründe çalıştıktan sonra 1998’de emekli olup Milas’ta dedesinden kalma topraklara yerleşti. Eşiyle birlikte Sitare-Osman Menteşe’nin baş harflerinden oluşan SOM Zeytinyağı markasını kurduğunda zeytinyağı üretimine ilişkin neredeyse hiçbir şey bilmiyordu. Hasat zamanı gelip zeytin ağaçlarının sırıkla dövüldüğünü gördüğü ilk gün “Bunun başka bir yöntemi olmalı” dediği de gün oldu. O andan itibaren sürekli araştırma ve atılımlara yönelen Menteşe dokuz hasat sonra Milas Memecik’i dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına soktu.