GıdaGüncelKırsal

Türkiye’nin ilk peynir rotası Kars – Elif Ergu Demiral

Elif Ergu Demiral

Kars, dünyanın farklı coğrafyalarında gastronomi tutkunlarının takip ettiği 17 peynir rotasına eklendi.

Dünyanın sayılı peynir rotalarını Fransa-Normandiya, Hollanda-Rotterdam, İtalya-Sardunya diye saymaya başlayıp bu listeye Türkiye-Kars’ı ekleyelim artık. Kafkas peynircilik geleneğini yaşatan çok önemli bir adres olan Kars bu listede çoktan olmalıydı.

Biliyoruz, Türkiye’de gastronominin güçlenmesi, desteklenmesi hiç kolay olmuyor. Ama oldu, uzun yıllara dayanan uğraşın sonucunda Kars Türkiye’nin ilk peynir rotası olarak tescillendi.

Kars’ın Boğatepe Köyü meşhur Kars gravyer peynirinin Türkiye’de üretildiği tek köy. Köyün eski adı Zavot (mandıra demek.) Köy, adeta bir peynir fabrikası, üssü. Dağı-taşı farklı, bölgede yetişen 14 endemik bitki ile besleniyor hayvanlar. Havası, sütü, peyniri özel.

Bu köye peynirciliği Malakanlar getirmiş. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra bölge yaklaşık 40 yıl Çarlık Rusyası’nın egemenliği altında kalıyor ve o dönemde Malakanlar köye yerleşip peynir üretimini başlatıyorlar.