GüncelKırsalTarım

Tek bir ağaçta 10 meyve yetiştirerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi

Avustralya’da yaşayan Iraklı göçmen Hussam Saraf, tek bir ağaçta 10 farklı meyve yetiştirdi. Saraf, “Bu ağacı, çok kültürlü toplumumuzun ağacı olarak görüyorum” dedi.

Avustralya’nın Shepparton kentinde yaşayan Hussam Saraf, aşılama yoluyla tek bir ağaçta 10 farklı meyve yetiştirerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Saraf, ülkeye 2016 yılında yerleşen Iraklı bir göçmen olarak, 10 meyveli ağacının çok kültürlülüğü ve birlikte yaşamı simgelediğini söyledi; “Bu ağacı, çok kültürlü toplumumuzun ağacı olarak görüyorum. Burada sahip olduğumuz kültürler, dinler, gelenekler, hepsi tek bir parça olarak biraraya geliyor” dedi.

Saraf’ın ilk olarak beyaz nektarin tohumu ile başladığı, 2019 yılından bu yana da farklı tarihlerde aşılama ile yetiştirdiği ağacın verdiği meyveler şöyle: Beyaz nektarin, kırmızı erik, şeftali-kayısı karışımı (Peachcot), sarı erik, badem, sarı şeftali, kayısı, kiraz, sarı nektarin, beyaz şeftali.

Saraf, Avustralya’ya 2009 yılında Irak’tan göç etmiş. Çocukluğunda Irak’ta okula giderken derslerde incir ve kiraz ağaçlarının nasıl aşılanacağının kendilerine öğretildiğini anlatıyor. Saraf, meyve yetiştirmeyi Irak’taki üç aylık yaz tatillerinde anneanne ve dedesinin çiftliğinde öğrendiğini, burada hurma, incir, limon ve nar ağaçlarının bakımını öğrendiğini söylüyor. Tek bir ağaçta farklı meyve türlerini yetiştirmeyi ise Avustralya’da öğrenmiş.

Saraf, Guinness Dünya Rekorları başvurusunda ağacının farklı şekiller ve renkteki yaprak ve meyveleriyle ‘barışçıl birlikte yaşam’ mesajı verdiğini söylemiş. 10 meyveli ağacı çoğulcu toplum, saygı ve karşılıklı kabul için bir metafor olarak gören Saraf, “Her bir dal, kendi başına bir ağaç” diyor.