DünyaGüncel

COP26’da “Karbon Nötr Türkiye İçin Yol Haritası” konuşuldu

TÜSİAD, İskoçya’nın Glasgow kentinde devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında, “Karbon Nötr Bir Türkiye İçin Yol Haritası” etkinliği düzenledi. Karbon nötr Türkiye’nin iş dünyası perspektifiyle ele alındığı etkinlikte, iş dünyasının 2053’de Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne ulaşmadaki kilit rolünün altı çizildi.

İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olan Akdeniz havzasında yer alan ülkemiz için Paris Anlaşması’nı stratejik öncelik olarak gören TÜSİAD, bu bağlamda; politikalar arası tutarlılığı ve bütüncüllüğü sağlayan, iş dünyası dahil ilgili tüm tarafların katılımıyla hazırlanmış, 2050 yılına dek karbon-nötr olma hedefi belirleyen, somut tedbirler üzerine inşa edilen bir yol haritasının ivedilikle hazırlanması gerektiğini ve bu yol haritasının Ulusal Niyet Beyanına temel olmasını savunuyor.

TÜSİAD, bu anlayışla, İskoçya’nın Glasgow kentinde 12 Kasım tarihine kadar devam edecek olan BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında, “Karbon Nötr bir Türkiye için Yol Haritası” başlıklı bir yan etkinlik düzenledi.

Karbon nötr Türkiye hedefi, iş dünyası perspektifinden ele alındı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın oturum başkanlığında, “Karbon nötr bir Türkiye’nin iş dünyası perspektifiyle ele alındığı” etkinliğin ana konuşmacısı Uluslarararası Enerji Ajansı Direktörü Dr. Fatih Birol olurken, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Enerji ve Çevre Yuvarlak Masa Başkanı ve Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Cevdet Alemdar, TÜSİAD Üyesi ve Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, TÜSİAD Üyesi ve Eczacıbaşı Holding CEO’su Atalay Gümrah, EBRD Yeşil Ekonomi ve İklim Eylemleri Genel Müdürü Harry Boyd-Carpenter konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte, iş dünyasının 2053’de Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne ulaşmada kilit rol oynayacağının altı çizildi.

“Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması, mutluluk verici”

Etkinlikte konuşan TÜSİAD Enerji ve Çevre Yuvarlak Masa Başkanı ve Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Cevdet Alemdar, Paris İklim Anlaşmasının onaylanmasının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“TÜSİAD’ın iklim tutumu açıklamalarında yer aldığı gibi Paris Anlaşması’na COP 26 öncesinde taraf olunması ve TBMM’de onay sürecinin tamamlanması mutluluk verici. 14 ülkede birçok farklı sektörde operasyonlarını yürüten Sabancı Holding olarak, net sıfır emisyon hedefimizi açıkladık. Enerji verimliliğinde gelişmiş ülke ekonomilerinin gerçekleştirdiklerinin iki katını gerçekleştiren Sabancı Holding Sanayi Grubu şirketleri aynı zamanda Paris Anlaşması hedeflerinin ötesinde zorlayıcı olan 1,5 derece senaryosuna göre yol haritalarını belirledi ve Türkiye’de liderlik yaparak bilim temelli hedeflerini açıklamaya başladı.”