DünyaGıdaGüncel

6. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, harika bir programla sona erdi!

Her yıl dünyaca ünlü şefleri, gastronominin fikir önderlerini ve yaratıcı pasta şeflerini Türkiye’de ağırlayan Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, iki yıllık bir aranın ardından 6. kez dünya gastronomisini İstanbul’da buluşturdu. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferans öncesinde birkaç günlük İstanbul turuna çıkan konuk şefler, şehrin en özel lezzet noktalarını gezerek Türk kültürü ve mutfağını yakından tanıma fırsatı buldular.

Dünyanın birçok farklı noktasında İstanbul’a gelen başarılı şefleri karşılama yemeği Alaf Kuruçeşme’de gerçekleşti. Şef Murat Deniz Temel, birbirinden lezzetli tabaklarla konuk şeflerimizi hem şaşırttı hem de Türk kültürünün binlerce yıllık tarihinin izlerini menüsünde yansıttı.

İstanbul turunun açılışı ise, kültürlerin buluştuğu en özel mekanda, Ayasofya Camii’nde yapıldı. Farklı dinlerin izlerini taşıyan bu şaheseri görmek tüm konuklar için ilham vericiydi. Sonrasında ise, Matbah Restoran’a giden dünyaca ünlü şefler, burada geleneksel sahlep tadımı yaparak bu özel lezzetle ilk kez tanıştılar. Ardından tarihi sokaklardan geçerek İstanbul gastronomisinin en eski noktalarından biri olan Mısır Çarşısı’na gidildi. Rengarenk tezgahların arasında dolaşan konuklar, farklı baharatlar ve ürünleri test ettiler, bol bol alışveriş yaptılar.

İstanbul turunda ilk gün öğle yemeğinin adresi ise, Zennup 1844 oldu. Anadolu’yu karış karış gezen ve yazdığı onlarca kitapla kadim lezzetlerin izini süren şef Ömür Akkor, birbirinden lezzetli tabaklarıyla kendine hayran bıraktı. Akşam ise, tüm konukların buluştuğu harika bir gala yemeği Halat by Divan ev sahipliğinde gerçekleşti. Uzun bir sofranın etrafında buluşan davetliler, harika bir ambiyans ve menünün tadını çıkardılar.

İkinci gün, İstanbul turuna devam eden konuklar, Karaköy Güllüoğlu Genel Müdürü Murat Güllü tarafından gerçekleştirilen baklava atölyesine katıldı. Yıllarını bu mesleğe adayan ustaların hünerlerini izleyerek bir kez daha bu emeğe hayran kalan şefler ardından bu keyifli deneyimi Arzum Okka ile hazırlanan Türk kahveleriyle taçlandırdılar. İkinci günün öğle yemeği için ise, rota Turk Fatih Tutak’tı. Şef Fatih Tutak konuklara geleneksel lezzetleri kendine has yorumuyla hazırladığı özel bir menü sundu. Öğle yemeğinin ardından bir botla İstanbul Boğaz’ını seyreden konuklar, Gastronometro’da gerçekleşen özel bir partiye katıldılar. Birçok farklı lezzetin yer aldığı tadım odalarında Türk mutfağının özel lezzetlerini deneyimleme fırsatı bulan başarılı şefler, canlı müzikle keyifli bir akşam geçirdiler.

Binlerce ziyaretçi Haliç Kongre Merkezi’ni doldurdu

Pazar günü ise, büyük gün geldi çattı ve 6. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, Haliç Kongre Merkezi’nde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. ABD, İspanya, San Sebastian ve Almanya’dan Mugaritz Restaurant, Bachour Bakery, DiverXO, Restaurant La Vie Osnabrück, Disfrutar Restaurant gibi ünlü restoranların ödüllü şefleri Dabız Munoz, Antonio Bachour, Oriol Castro, Vladimir Mukhin, Andoni Luis Aduriz, Diego Guerrero, Atsushi Tanaka, Helene Pietrini, Ricard Camarena, Thomas Bühner, Fabrizio Fiorani, Kevin Lacote, Yoji Tokuyoshi, Igor Grishechkin, Syrco Bakker, Joao Rodrigues, Jonathan Bernsten, Paolo Casagrande, Juanjo Lopez, Thibault Sombardier ve Rodolfo Guzman, gastronomi tutkunlarına unutulmaz bir deneyim yaşattı.