GüncelKırsalTarım

Limon bahçeleri satılığa çıktı

Muğla’da limon hasadı sürüyor. Maliyeti 1,5 lirayı bulan limon 70 kuruşa dahi alıcı bulamıyor. Artan maliyetler ve ihraç pazarlarında yaşanan kayıplar nedeniyle çok sayıda üretici bahçesini satışa çıkardı.

Limon üretiminde önemli bir yere sahip olan Muğla’da çiftçiler emeklerini harcama noktasına geldi. Bazı üreticiler bahçelerini satışa çıkardı. Artan girdi maliyetleri bütün üreticilere zor günler yaşatırken Ortaca ve Dalaman’da ihraç pazarlarında yaşanan kayıplar nedeniyle limonlar dalında bekliyor.

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay, çiftçinin geçen seneye göre maliyetin 3 kat arttığını kaydetti. Tuncay, bölgede yaşanan durumu şöyle anlattı: “Üreticiler olarak limonu kilogram başına 1,5 liraya satmaya başladık ama alıcı bulamayınca kilogramı 70-80 kuruşa düşürdük. Buna rağmen alıcı bulamıyoruz. Limonların yarısı dalında kaldı. Çiftçi hem borçlandı hem de ürününü satıp borcunu ödeyemiyor. Bölgemizde borçlarını ödeyemeyen birçok üretici bahçesini satışa çıkarmaya başladı. Bazıları ise ağaçlarını kesmeyi düşünüyor.”

Rusya’daki pazar kaybının bu yıl yaklaşık yüzde 95 olduğunu belirten Tuncay, geçen sene Rusya’ya ihracatın iyi olduğunu ancak kısıtlama döneminde Türkiye’nin limonda en önemli ihraç pazarı olan Rusya’yı başka ülkelere kaptırdığını ifade etti.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü’nün de şikâyetleri benzer. Çöllü, “Rekolte iyi olsa da pazar sorunumuz devam ediyor. Limonun kilogram maliyeti 1,5 TL’yi bulmasına rağmen fiyatı 80 kuruşa kadar düştü. Yine de satamıyoruz, limonlarımız dalında kaldı. Geçen sezon rekolte, ortalamadan yüzde 50 daha düşük gerçekleşmişti. Sadece 40 bin ton civarında ürün olmasına rağmen kilogramını 3 TL’den sattık. Ancak pandemiyle birlikte getirilen kısıtlamalar nedeniyle elinde ürün kalan tüccar, bu sene limon almak istemedi” şeklinde konuştu.