GüncelKırsalTarım

Ağrı’daki çiftçiler şeker pancarı üretimini arttırdı

Ağrı’da son yıllarda devlet ile özel sektörün destek ve teşvikleriyle şeker pancarı üretimine yönelen çiftçiler, ülke ekonomisine katkılarını da artırdı.

Ağrı’nın Eleşkirt ve Patnos ovalarında üretimi yaygınlaşan bitkisel ürünlerden şeker pancarında Tarım ve Orman Bakanlığı ile özel sektörün destek ve teşvikleriyle hasat devam ediyor.

Çiftçiler, tarım makineleriyle topraktan sökülen pancarları mevsimlik işçilerle toplayıp temizledikten sonra traktörlerle Ağrı Şeker Fabrikası’na götürüyor.

YÖRE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Fabrikaya sattıkları pancarla gelir elde eden çiftçiler, hem yöre hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

GEÇEN YILA GÖRE EKİLEN ALAN DA ÜRETİM DE ARTTI

Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, kentte 3,5 milyon dekar tarım alanı ile 410 bin büyükbaş ve 1 milyon 386 bin küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu söyledi.

“ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ AĞRI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Kentte bitkisel ürün çeşitliliğinin de her geçen yıl arttığını belirten Engin, “2020 yılında 50 bin dekar alanda şeker pancarı üretimimiz varken, bu yıl 71 bin dekar alanı buldu. Geçen sene 220 bin ton şeker pancarı üretimimiz varken, bu sene 300 bin tona ulaştı. Bu bizim açımızdan özellikle şeker fabrikası olan bir il olan Ağrı için çok önemli. Şeker pancarı önemli bir endüstri bitkisi. Bölgemizde şeker pancarının ekilişini çok önemsiyoruz. Özellikle ülkemizde şeker pancarının makineli tarım noktasında çiftçilere katkıları olmuştur.” ifadelerini kullandı.