GıdaGüncelKırsal

Erzincan tulum peynirinin 3 bin rakımdan kahvaltı sofralarına geliş öyküsü

Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen Akkaraman koyunu ile kıl keçisinin sütünden üretilen coğrafi işaretli Erzincan tulum peyniri, satışa sunulmaya başlandı.

Yörelere özgü tatlardan uzun ve zahmetli süreçlerden geçerek sofralarımıza gelen biri de 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin ardından bugünlerde satışa sunulmaya başlanan Erzincan tulum peyniri oldu.

Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen Akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve doğal olarak yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor.

COFRAFİ İŞARETLİ BİR ÜRÜN

Coğrafi işaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin artından kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale geldi.

“KENTTE 6 BİN TONA YAKIN PEYNİR ÜRETİLİYOR”

Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, kentte yaklaşık 3 bin rakımlı yüksek yaylalarda akkaraman koyunu ve kıl keçisi sütünden üretilen peynirlerin, soğuk zincir çerçevesinde tesislere getirildiğini söyledi.