Tarım ve Gıdanın 2022 Yılı Yol Haritası’nda neler var?
2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, 2021 yılında 22,97 milyar TL olacağı tahmin edilen tarımsal destekleme bütçesi, gelecek yıl yüzde 12,5 artışla 25 milyar 834 milyon liraya yükselecek. Gıda fiyatlarında istikrar için Erken Uyarı Sistemi kurulum çalışmalarında da sona gelindi.
2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’nin 25 Ekim 2021 tarihli Mükerrer sayısında yayımlanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda İmalat Sanayi ve Gıda Sektörü
Programın Rekabetçi Üretim ve Verimlilik ana başlığı altında yer alan Sanayi Politikaları kısmında imalat sanayinin; hızlı ve istikrarlı büyüme, cari açığı azaltma ve kalıcı istihdam yaratma ile teknolojik gelişim ve yenilikçilik gibi faktörler açısından kritik öneme sahip olduğunun altı çizildi.
Küresel imalat sanayinin 2020 yılı başında Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede çok sayıda ülkeye yayılan Covid-19 pandemisinden olumsuz yönde etkilendiğine vurgu yapılan Programda, şirketlerin tedarik zinciri kaynaklı sorunlar, talep daralması ve belirsizlikler, nihai mal ve ara malı üretiminde yavaşlama veya durma, üretim kalitesinin düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.
Covid-19 pandemisine rağmen 2020 yılında imalat sanayi üretiminin bir önceki yıla göre sınırlı da olsa artış kaydettiği vurgulanan Programda, aynı dönemde ihracat artarken ithalatta azalma görüldüğü, 2021 yılı verilerinin ise imalat sanayinin pandemi etkilerini büyük oranda telafi eden bir gelişme gösterdiğine işaret ettiği kaydedildi.