GıdaGüncel

Bir haftada 300 kilo sattı: “Kimileri meyvesini, kimileri suyunu alıyor”

İçindeki mineraller sebebiyle halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak bilinen ‘gilaburu bitkisi’ özellikle kış aylarında tüketiliyor. Aktar Orhun Özfidancı “Fiyatı kilosu 15 lira. Bu sezon bazı ürünlerin çıkmadığı için bir haftanın içerisinde 200-300 kilo satmışımdır. İyi satışı olan bir ürün” diye konuştu.

Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya bölgesine özgü bir çiçek türü olan gilaburu bitkisi Türkiye’de Sivas ve Kayseri illerinde dağlık alanda üretilebiliyor. Bitki, içerisinde bulundurduğu asit ve mineraller nedeniyle ‘gençlik iksiri’ olarak da adlandırılıyor.

Üzüme benzeyen kırmızı meyvesiyle ve çalı halindeki bitkisiyle bilinen meyve, yöre halkı tarafından Ekim ayının sonlarında hasat ediliyor.

Özellikle böbrek rahatsızlıklarında kullanılan gilaburu meyvesi; astım, romatizma, yüksek tansiyon, uyku bozukluğu gibi hastalıklarda tedavinin yanında tüketilen gilaburu, cilt bakımında da kullanılıyor. Salamura olması için şişelere doldurularak bekletilen bitki, kış aylarında meyvesi ezilip tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor.

Bitkiye olan talebe ve bitkinin faydalarına değinen Aktar Orhun Özfidancı, şu bilgileri paylaştı:

“Gilaburu meyvesini Şarkışla, Gemerek, Koyulhisar taraflarından toplarız. Sonbahar aylarında genelde toplanmaya başlar. Genelde Sivas’ın havası, iklimi, kış aylarında havalar soğumaya başlayınca tezgahta yerini bulur.”