Sorting by

×
GıdaGüncel

“Yerli covid aşısı” dediği pezik turşusunun kilosunu 25 liradan satıyor

Bursalı girişimci Muhsin Bölük, Sivas mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ve “dal turşusu” olarak bilinen pezik turşusunu üretip hemşehrileriyle buluşturuyor. Bölük, “yerli covid aşısı” dediği pezik turşusunun kilosunu 25 liradan satıyor.
Halk arasında “dal turşusu” olarak bilinen pezik turşusu, Sivas mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Bursalı girişimci Muhsin Bölük, Sivas’ın coğrafi işaretli ürünü olan pezik turşusunu Sivas’ta üretip Bursa’ya getirerek, vatandaşların sofralarına sunuyor. Fomara’da turşucu dükkanı bulunan Muhsin Bölük, “Yerli covid aşısı bulundu. Fakirin serumu” diyerek, pezik turşusunun faydalarına dikkat çekiyor.
VÜCUDU BİRÇOK HASTALIKTAN KORUYOR

Muhsin Bölük, pancarın toprak üstünde kalan bitki kısmına “pezik” adı verildiğini ve en çok da turşusunun yapıldığını söyledi. Pancarın ihtiva ettiği B ve B6 vitamini, fosfor, nitrat ve çeşitli protein ve enzimlerin vücudu birçok hastalıktan koruduğunu anlatan Bölük, bu şifalı turşuyu Sivaslılar gibi Bursalıların da sevdiğini belirtti.

‘Yerli covid aşısı’ dediği pezik turşusunun kilosunu 25 liradan satıyor

KİLOSUNU 25 LİRADAN SATIYOR

Vatandaşların ilgisinden ve satışlardan memnun olduğunu kaydeden Muhsin Bölük, “Pezik turşusunu Sivas’ın Ulaşlı ilçesinde özel olarak üreterek Bursa’ya getiriyorum. Kilosunu 25 liradan satıyorum. Bu turşunun faydaları saymakla bitmiyor. Sindirim sistemini rahatlatıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Karaciğeri temizliyor. Sivilcelere iyi geliyor. Sabah kahvaltısında, öğle yemeğinde ve akşam yemeğinde bile rahatlıkla tüketilebiliyor. Bu turşu taze pancarın saplarından imal ediliyor. Önce pancarın sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra içerisine acılı, sarımsaklı ve sirkeli turşu suyu koyuluyor. Ağzı kapatılıp pastörize ediliyor. En ufak bir bozulma olmadan bir yıl boyunca tüketiliyor” diye konuştu.