GüncelKırsalTarım

‘Katil gal arısı’ tehdidi büyüyor: Bir ilde daha görüldü

Halk arasında ‘katil arı’ olarak bilinen ‘gal arısı’ Düzce, Bartın ve Kastamonu’nun ardından Sinop’ta da ortaya çıktı. Köylüler yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi.

Kestane ağaçlarının kurumasına yol açan ve halk arasında ‘katil arı’ olarak bilinen ‘gal arısı’, son olarak; Düzce, Bartın ve Kastamonu’nun ardından Sinop’ta da ortaya çıktı. Daha önce Türkeli’de görülen katil arı, Ayancık ilçesini de tehdit etmeye başladı. Köylüler yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi.

ANAVATANI ÇİN

Anavatanı Çin olan zararlı gal arısı Türkiye’de ilk olarak Nisan 2014’te Marmara Bölgesi’nde (Yalova) tespit edildi. Karantina tedbirlerine rağmen 2018 yılında bu bölgeden Aydın ve İzmir’e, üzerinde kestane gal arısı galleri bulunan kestane fidan satışı ile bulaştı. Daha sonra Düzce; Bartın ve Kastamonu illerine bulaştı ve son olarak Sinop’ta da 2021 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol ve denetim ekiplerince tespiti yapıldı.

KESTANE AĞAÇLARINI KURUTTU

Yaz aylarında çıkan ve birkaç gün içinde yumurta bıraktığı bilinen gal arısı, kestane sezonunda köylülere korku saldı. Sezonun gelmesiyle kestane meyvesi toplayan vatandaşlar ve kestane balı üreticileri endişeye kapıldı. Kestane ağaçlarını kurutan tehdit büyümeden önlem alınması istendi. Sinop’un Türkeli ilçesinde Haziran ayında görülen gal arısı, Ayancık ilçesi köylerinde de kestaneleri etkisi altına aldı.