GüncelTeknoloji

Google DeepMind mühendislerinden anlık hava durumu tahmini için dev adım!

Hava durumu raporları, yalnızca önümüzdeki gün ve saatlerle ilgili tahminlerden ibaret değil. Hayatın birçok alanında, anlık hava durumu veri ve tahminlerinin de önemi büyük…

Uzun dönemli hava modellerinin yanında, sonraki birkaç saat içerisinde havanın nasıl değişeceği de önem arz eder. Bu nedenle ‘anlık hava durumu’ da denen tahminler yapılır.

Arkasında Google’ın bulunduğu bir yapay zeka firması olan DeepMind’da araştırmacılar, anlık yağış tahminlerini geliştirme konusunda çok önemli bir adım atmayı başardı.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar, en önemli bilimsel akademik dergilerden Nature’da yayınlandı.

Anlık hava durumu tahminleri neden önemli?

Hava durumunu genelde geleceği yönelik olarak düşünürüz. Ancak ‘anlık hava tahminlerinin’ ne ifade ettiğini düşünürseniz, ne kadar önemli olduğunu da anlarsınız.

Ulaşım hizmetlerinin planlanması, doğal felaketlerin yönetilmesi, tarım faaliyetlerinin sürdürülmesi gibi büyük çaplı etkinlikler için, dakikalık tahminler hayati önem taşır.

Yeni geliştirilen model, 2 farklı rekabetçi yönteme kıyasla, %89 oranında faydalı ve isabetli sonuç vermeyi başardı. Yeni modelde, üretimsel modelleme adı verilen bir tür makine öğrenmek kullanılıyor; mevcut veriler üzerinde çalışan sistem, yeni veri noktaları üretebiliyor.

DGMR (Deep Generative Model of Rainfall, T. Derin Üretimsel Yağış Modeli) adı verilen yeni modelin başlıca görevi, sonraki 1-2 saatlik zaman dilimindeki yağış ihtimalini tahmin etmek.