Sorting by

×
DünyaGıdaSağlıkTeknoloji

Dünyaca ünlü Wagyu eti, laboratuvarda üretiliyor!

Japonya’da geleneksel üretimi yapılan bir sığır ırkı olan Wagyu, yumuşak ve homojen yağ dokusu sayesinde dünya çapında biliniyor. Bu cins hayvanların sırt etlerinden çıkarılan biftekler, bazı restoranlarda kilosu 3-4 bin liradan satılıyor. Şimdilerde bir grup araştırmacı, bu ünlü ve pahalı etin bir kopyasını laboratuvar ortamında üretmeye çalışıyor…

Wagyu eti, Japonya’nın batısındaki Kobe bölgesinde yetiştirilen siyah bir sığır cinsinden üretiliyor. Japon bilim insanları, yağlı dokusu nedeniyle meşhur olan bu eti, laboratuvar ortamında üretme konusunda başarılı olduklarını açıkladı.

Araştırmacılar, görüntüsü ve tadı ile, gerçek bir bifteğe benzeyecek bir eti yapay ortamda ürettiklerini söylüyor.

Başında Michiya Matsusaki’nin olduğu Osaka Üniversitesi araştırmacıları, sığır kök hücreleri ve 3 boyutlu yazıcıları kullanarak, katı bir biftek benzeri et parçasında Wagyu’nun ‘mermersi yağ dokusunu’ oluşturdu.

Laboratuvar ortamında üretilen ve kıyma benzeri bir yapıya sahip olan diğer etlerden farklı olarak bu çalışmada üretilen et, sert, parça bir et dokusuna sahip.

Laboratuvar ortamında 1 santimetreküplük et üretmek, 3-4 haftalık bir zaman alıyor. Yani henüz son tüketiciye ulaştırmak için yeterli bir teknoloji değil.