GıdaGüncel

İstanbul, gıda strateji belgesiyle krizlere hazır olacak

Avrupa’nın en kalabalık metropolü olan İstanbul, tarım ve gıda politikaları için kapsamlı bir yol haritası oluşturuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Planlama Ajansı koordinasyonunda hazırlanan İstanbul Gıda Strateji Belgesi (İGSB) kent tarihinde bir ilk. Tarım ve gıda politikalarında uzman akademisyenler Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Prof. Dr. Hilal Elver, Prof. Dr. Mustafa Koç ve Dr. Bülent Şık tarafından 2020 yılından bu yana üzerine çalışılan belgeye, IPA’dan Berkan Özyer ve Emre Kovankaya da katkı sundu.

İBB YAZILI TAAHHÜTLERDE BULUNAN İLK BELEDİYE OLACAK

Kırsal kalkınma, iklim krizi, atık politikaları, gıda ve su güvenliği başta olmak üzere sekiz başlığa odaklanan strateji belgesi, orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi planlanan hedefleri listeliyor. Belgenin hazırlanmasına öncülük eden İBB, bu belgeyle birlikte yazılı taahhütlerde bulunan ve bunu kamuoyu denetimine açan Türkiye’deki ilk belediye olacak.

İstanbul Gıda Strateji Belgesi (İGSB) ekonomik, sosyal ve ekolojik öncelikleri göz önüne alan, sağlıklı ve iyi gıdaya herkesin erişebileceği bir gıda sistemine geçişi amaçlıyor. Bu hedeflere ulaşmak için sağlık, eğitim, çevre, adalet, insan hakları, sosyal ve ekonomik kalkınma politikaları birlikte değerlendiriliyor. Doğa ve insan sağlığına öncelik veren, üreticileri ve tüketicilerin haklarını adil bir şekilde koruyan, gelir ve toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten, ekolojik ilkeleri ve hayvan refahını gözeten, şeffaflık prensiplerine uyan, konunun tüm tarafları ile diyalog ve işbirliği içinde çalışan bir strateji belgesi olma özelliğini taşıyor.