DünyaGıdaGüncel

‘Bir kahve içelim’ derken iki kere düşünmek zorunda kalabiliriz

Kahve fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle en önemli günlük rutinlerimizden birine veda etmek zorunda kalabiliriz.

İklim krizinin etkisiyle üretimi azalan ve pandemide tedariği zorlaşan kahvenin fiyatı son yılların zirvesinde. Bir yılda iki katına çıkan çekirdek fiyatlarındaki artışın önümüzdeki yıl da devam edeceği öngörülüyor. Gözünü kahveyle açanlar, muhabbeti kahvesiz düşünemeyenler başta olmak üzere tüm kahve severler için zor günler kapıda.

Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’daki yüz binlerce kahve ağacı bitkisi, iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve don nedeniyle büyük zarar gördü. Kahve fiyatları, son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Don olayları en çok arabica çekirdeğinin yetiştiği bölgelerdeki genç ağaçlara zarar verdi. Soğuğa ve sert rüzgarlara karşı hassas olduğu bilinen kahve bitkisi ağaçlarının eski halini alması için gereken sürenin 4- 7 yıl arasında değişebileceği düşünülüyor.

Çekirdek fiyatlarını yukarı çeken bir başka faktör ise pandemi nedeniyle ortaya çıkan nakliye zorlukları. Karantinalar nedeniyle kapatılan sınırlar kahvenin dünyanın farklı yerlerine ulaşmasını engelliyor. Gazete Duvar’a konuşan kahve eksperi Atilla Şık, Vietnam’da önemli bir liman kenti olan Ho Chi Minh’deki Covid önlemlerinin ithalat ve ihracatı durma noktasına getirdiğini belirterek “Singapur’a yakınlığı ve Çin’e komşu olması sebebiyle Ho Chi Minh, bir liman olarak çok önemli” diyor.