GıdaGüncel

Ekonomideki iyimser söylemler karşılıksız, pazarcı maliyetlerden, halk fiyatlardan şikâyetçi

Mustafa Çakır
Cumhuriyet, Ankara Emek Pazarı’nda halkın nabzını tuttu, pahalılık isyanına tanıklık etti. Pazarcı “Ne yapalım, maliyetler yüksek” dedi, yurttaş ise “Gelirimize göre fiyat yüksek” diyerek isyan etti.

AKP iktidarının “ekonomi toparlanıyor” söyleminin sokakta karşılığı yok. Pazarda mevsimi olmasına karşın domates 5 TL’den satılıyor. Bir demet kıvırcık marulun fiyatı da aynı. Yoksulun patatesi, soğanı vardı. 4 kilogramı 20 TL’den satılan patatesi yurttaş önce poşete doldurtuyor, sonra pahalı geldiğini söyleyip boşalttırıyor. Kuru soğanın 3 kilogramı ise 10 TL’den satılıyor. Pazarcı “Ne yapalım, maliyetler yüksek” diyor, yurttaş ise “Gelirimize göre fiyat yüksek” diyerek isyan ediyor.

Ankara Emek Pazarı’nı dolaştık, fiyatları inceledik, pazarcı ve yurttaşı dinledik. Gerçekten “ekonomide bir toparlanma var mı” diye yerinde araştırdık. Önce fiyatlardan başlarsak şampiyon aslında mevsimi olmasına karşın 20-30 TL’lik fiyatıyla bamya. Türkiye’nin birçok yerinde yetişmesine karşın her daim pahalı olan ceviz yine zirveyi zorluyor. 30 TL deniliyor ancak 25 TL’den de satılıyor. Yine mevsimi olmasına karşın incir 18 TL ile ilk sıralarda. Bu arada meşhur Taşköprü sarmısağınının demetinin 20 TL’den satıldığını da belirtelim. Bazı tezgâhlarda daha da fazla.