GüncelKırsal

Muğla’da orman bırakmayacaklar

Orman yangınlarının üzerinden henüz bir ay geçmeden Muğla’nın farklı ilçelerindeki ormanlık alanlarda 7 adet maden, otel ve RES projesine ‘ÇED Gerekli Değildir’ veya ‘ÇED Olumlu’ raporu verildiği ortaya çıktı.

Türkiye’de yaz aylarında çıkan ve günlerce söndürülemeyen orman yangınlarından en çok etkilenen kent Muğla oldu. Kentte 29 Temmuz’da başlayan yangınlar kısa sürede Marmaris, Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçelerine yayıldı; iki haftada toplam 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül oldu. Bu yangınların üstünden daha 1 ay geçmeden kentteki birçok ormanlık alanın ranta açıldığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, farklı ilçelerdeki orman alanlarında 7 adet maden, otel ve RES projesine ‘ÇED Gerekli Değildir’ ve ‘ÇED Olumlu’ raporları verdi.

YANAN ORMANDA OTEL

Marmaris İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım tarafından orman alanında kalan bölgede 205 odalı otel ve bin 407 adet devre mülk (konut) yapılması için bakanlık, 13 Ağustos’ta ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Proje, 163 bin 968 metrekarelik alanda yapılacak. Projenin iptali için dava açan Marmaris Kent Konseyi, şu açıklamayı yaptı:

“Proje konusu alan Marmaris Milli Park alanı içinde kalmaktadır. Ayrıca projede inşaatın kısıtlandığı kıyı-sahil şeridi kullanımı söz konusu olacaktır. Diğer taraftan proje alanı, geçtiğimiz günlerde meydana gelen yangından zarar gören orman sahası içinde kalmaktadır. Muğla yangınlarının en çok kayba yol açtığı Marmaris yangınlarının başlangıç yeri proje alanına yakındır.”