DünyaGüncel

Paris Anlaşması’na kasım ayına kadar taraf olmamız şart

Yeşil Mutabakat Görev Gücü Başkanı Fatih Özkadı, “Küresel iklim rejiminin aktif parçası olmak için 1 Kasım’da başlayacak COP26 Zirvesi öncesinde Paris Anlaşması’na taraf olmalıyız” dedi.

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele için oluşturulan Paris Anlaşması’nı imzalamasının üzerinden 6 yıl geçtiği halde hâlâ onaylamaması ve Orta Vadeli Plan’da da anlaşmanın yer almaması iş dünyasında tedirginlik yaratıyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları (TÜSİAD) bünyesinde kurulan Yeşil Mutabakat Görev Gücü Başkanı Fatih Özkadı, iklim değişikliğiyle mücadelede harekete geçmememizin bedelinin her geçen gün arttığını söyledi. Bu alanda öncü ülkelerin yeşil dönüşüm fırsatlarında daha çok söz sahibi olacağına dikkat çeken Özkadı, “Yeni şekillenen küresel iklim rejiminin aktif bir parçası olabilmek için 1 Kasım’da başlayacak COP26 Zirvesi öncesinde anlaşmaya taraf olmalıyız” dedi. Fatih Özkadı, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Fatih Özkadı

■ Dünya hızla düşük karbonlu ekonomiye geçiş yaparken, Paris Anlaşması’nı onaylamamamız neler kaybettirecek?

Anlaşmaya taraf olmayan tek G20 ülkesiyiz. İklim değişikliğine karşı mücadele küresel ticaret politikalarının en önemli unsurlarından biri haline geldi. Yeni yatırım ve işbirliği kararlarında uluslararası pazarlarda dezavantajlı duruma düşmemek için anlaşmayı stratejik bir öncelik olarak ele almalıyız.