GüncelKırsalTarım

Çiftçiler 30 TL’den tütün alan özel firmalardan şikayetçi

Samsun’un Bafra ilçesinde tütün hasadına başlayan çiftçiler, maliyetlerden şikayet ediyor. Birçok çiftçinin üretimi bırakıp şehre göç ettiğini anlatan bir çiftçi, fiyatların böyle olmaya devam etmesi durumunda kendisinin de üretimi bırakacağını söyledi.

Türkiye’nin tütün ambarı olarak nitelendirilen Samsun’da kırsal kesimlerde tütün hasadı başladı.

Bafra’da 67 mahallenin tek geçim kaynağı olan tütünde üreticiler bu sene artan maliyetler dolayısıyla tütünün pek para etmediğini söylese de gece-gündüz tarladaki tütünlerini hasat ediyorlar.

‘ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKIP İŞ BULMAYA ÇALIŞACAĞIM’

Tütün üretiminde artan maliyetler yüzünden pek kâr elde edemediklerini dile getiren Kamberli Mahallesi tütün üreticilerinden Enver Tütüncü, “Çocukluğumdan beri tütün işindeyim. Maliyetler son dönemde oldukça arttı. Masraflardan dolayı bu yıldan sonra tütün yapmak istemiyorum. Ben 20 dönümde tütün üretiyorum. Kırsal olduğu için 3 ton ürün anca alırım. Ovadakilerle masrafımız aynı ama verimimiz 3’te 1 oranında daha az. Geçen sene tütün 27,5 TL’ydi bu sene ise 30 TL oldu. Tütün çok zor bir ürün. Neredeyse hiç uyumadan hasat ediyoruz. Buradaki birçok hane tütün üretimini bıraktı. Tarlalar hep boş kalmaya başladı. 5 yıl önce her yerde tütün üretiliyordu. Fiyatlar seneye de böyle olursa çiftçiliği bırakıp, iş bulmaya çalışacağım” dedi.