GıdaGüncel

Ekmeğe 1 yılda ikinci zam bekleniyor

Son 1 yılda artan girdi maliyetlerine bağlı olarak, ekmeğe ikinci zam bekleniyor. İstanbul Halk Ekmek, 2020 Eylül ve 2021 Temmuz’da yaptığı iki zamla sattığı ekmeğin fiyatını yüzde 66,6 oranında artırdı. Diğer fırınlar nisan ayında yaptıkları yüzde 21 zammın ardından. İkinci kez yüzde 21 zam daha yapmak için talepte bulundular.

Salgın ile birlikte tüm sektörlerde olduğu gibi ekmek üretiminde de artan maliyetler zamları beraberinde getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Halk Ekmek 2020 Eylül’de yüzde 33 ve 2021 Temmuz ayında yüzde 25 olmak üzere ekmeğin fiyatına 2 kez zam yaptı.

İTO’ya bağlı fırınlar ve İstanbul Fırıncılar Odası ise nisan ayında yaptığı yüzde 21 zammın ardından, ağustos ayında ikinci bir zam talebinde bulundular. Söz konusu zamlar ile birlikte İstanbul Halk Ekmek’te ekmeğin kilogram fiyatı yüzde 60’tan fazla artarak 3 TL’den 5 TL’ye çıktı.

Diğer fırınlarda ise ekmek kilogram fiyatı 7,5 TL’den 9,09 TL’ye yükseldi. Talep edilen son zammın kabul edilmesi durumunda bu fiyat 11 TL’ye ulaşmış olacak.

Sektör temsilcileri, son zamla birlikte halk ekmeğe olan talebin artmasını bekliyor.