GüncelHayvancılıkKırsal

Samsun’da Sonbahar Şap Aşılama Programı Başladı

Ülke genelinde, 1 Eylül 2021 tarihinde başlayacak ve 15 Kasım 2021 tarihine kadar sürecek Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Sonbahar Şap Aşılama Programı, 16 ağustos tarihi itibariyle Samsun’da başladı.

Kurban Bayramının Temmuz ayına denk gelmesi, kurbanda satılamayan hayvanların pazarlardan geri dönmesi, bu hayvanların şap hastalığını taşıma ve yayma riskinin bulunması, şap aşısı ile aşılanmış ancak aşılamasından 6 ayı geçmiş ve bağışıklık düzeyi düşen hayvanların bir an önce Şap aşısı ile aşılanması ve bağışıklık düzeylerinin yükseltilmesi ile salgının başka bölgelere yayılmaması için, Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı bu uygulama büyük önem taşıyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü, İbrahim SAĞLAM: “Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir.” dedi.
Sevk edilecek büyükbaş hayvanların şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az 2 kere aşılanmış olması ve ikinci aşılamanın da son 6 ay içinde yapılmış olması gerektiğine de değinen İl Müdürü Sağlam;

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince; Yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olduğunu, aksi hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2021 yılı için 15.203 TL idari para cezası verilmesi hükmü bulunduğunu, Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyeceğini ve de veteriner sağlık raporu tanzim edilmeyeceğini söyledi

Aşılama Programının İlçe Müdürlüklerince yürütüleceğini ifade eden İbrahim Sağlam; ”Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği yoğun ilgi, İlimizde Şap ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur.” dedi.