GüncelTarım

Dev araştırma: Tarım, zannedilenden çok daha fazla arıyı öldürüyor!

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre birçok tarım kimyasalına maruz kalmak arılardaki ölüm oranını ciddi şekilde arttırıyor.

Nature’da yayınlanan çalışma, birçok kurumun, tarım pestisitlerinin tehlikelerini olduğundan az hesaplıyor olabileceğini gösterdi.

Arılar ve diğer polenleşmeyi sağlayan böcekler, tarım ürünler ve yaban hayatı için hayati önem taşımaktadır. Böcek sayılarındaki keskin düşüşler, tüm dünyada gıda güvencesi ve doğal ekosistemlere yönelik ciddi kaygılara yol açmaktadır.

Son 20 yılda yapılan onlarca araştırmanın verilerini bir araya getiren yeni bir meta analiz, tarım kimyasalları, parazitler ve yetersiz beslenmenin yiyecek arama, hafıza, koloni çoğalması ve sağlık gibi arı davranışlarına etkisi arasındaki etkileşimi inceledi.

Pestisit etkileşimi ‘sinerjistik’! Peki bu ne demek?

Çalışmada, pestisit etkileşiminin “sinerjistik” olma ihtimalinin yüksek olduğun belirlendi. Bunun anlamı, pestisitlerin bir aradaki etkisinin, her birinin bağımsız etkisinin toplamından fazla olması.

Araştırma ekibinde yer alan, Teksas Üniversitesi’nden Harry Siviter, “Birçok tarım kimyasalı arasındaki etkileşim, arıların ölüm oranını önemli derece arttırıyor” diye konuştu.

Çalışmada, bu sonucu hesaba katmayan risk değerlendirmelerin, “İnsan kaynaklı stres etkenlerinin arı ölümleri üzerindeki interaktif etkisini düşük olarak tahmin ediyor olabileceği” ifade edildi.

Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların, “Mevcut yasal süreçlerin arıları karmaşık tarımsal kimyasallara maruz kalmanın sonuçlarından korumadığını gösterdiğini” ifade etti.

Çalışmada, “Bu sorunun ele alınmaması ve arıların tarımda birçok insan kaynaklı stres etkenine maruz kalmaya devam etmesinin, arı sayısının ve arıların sağladığı tozlaşmanın daha da çok düşmesine yol açacağı” ifade edildi.

Kaynak: www.gidahatti.com