GüncelTarım

İklim değişikliği bitki hastalıklarının yayılmasını hızlandırabilir

Geliştirilen yeni modeller, daha yüksek enlemlerde yaşayan bitkilerin daha yüksek hastalık oranlarıyla karşı karşıya kalacağını ve risk altında olacağını ortaya koyuyor.

Eğer iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisi bitkisel ürünlerin mikroplardan arınmış olduğu bir dünyada meydana gelseydi, durum şimdikinden biraz daha basit olurdu. Yayınlanan yeni araştırmalar bu varsayımsal manzarada, artan küresel sıcaklıkların, bir zamanlar tarım için kısmen çok soğuk olan kutuplara yakın bölgelerde ekilebilir yeni araziler oluşturarak küresel bazda tarımsal verimliliği artıracağını ortaya çıkardı. Buna karşın, İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nde çevrebilimci ve araştırmanın ortak yazarı olan Dan Bebber, ulaşılan bu sonucun aşırı basitleştirildiğini ifade ediyor ve Nature Climate Change dergisinde yayınlanan aynı çalışmada paylaşılan sonuçlara göre, küresel ısınmanın bitki hastalıklarının yayılmasını da artıracağını dile getiriyor. Bu bitki patojenleri [hastalık yayıcı mikroorganizmalar], iklim değişikliğinden kaynaklanan potansiyel ürün verimi artışlarını zayıflatabilir.

BİTKİSEL ZARARLILAR DAHA GENİŞ ALANLARA YAYILIYOR

Şu ana kadar yapılan modelleme çalışmalarının büyük kısmı, iklim değişikliğinin mikrobiyal oluşumlar dışında, tarımsal ürünler üzerinde yarattığı etkiye de odaklamıştı. Bebber ve meslektaşları, 80 tür öldürücü mantar ve ‘oomycete’, yani yapraklarda yanıklara ve çürümeye neden olan ve ‘su küfleri’ diye bilinen organizmaların dağılımını haritaladı.

Bebber, “[Var olan ürün modellerinde] eksik olan şeylerden biri biyolojik bileşenler, yani zararlılar, patojenler” diyor: “Uzun vadeli hedeflerimizden biri, bir patojen bileşeni inşa etmeye başlamak… Bu sayede geleceğin nasıl görünebileceğine ilişkin daha isabetli bir fikrimiz olacak.”