GüncelKırsal

Yangından sonra sel tehlikesi: Toprak katılaştı, suyu emmekte zorlanacak

28 Temmuz’da başlayan yangınlar Bodrum, Muğla ve Manavgat’ta devam ediyor. Son bir hafta içinde ülke genelinde uydudan yapılan tespitlere göre yaklaşık 54 bin hektar orman kül oldu. Bu durum beraberinde sel riskini de getirdi. Diken’e konuşan İTÜ Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu sel korkusu için ‘doğru bir korku’ dedi ve alınabilecek önlemleri sıraladı.

Meteoroloji’nin yaptığı açıklamaya göre hafta sonu Antalya ve Mersin bölgesinde yağmur bekleniyor. Prof. Kadıoğlu söz konusu bölgelerde çok yağış beklenmediğini, hatta yağış ihtimalinin de kuvvetli olmadığını belirterek bu hafta sonu için bir sel riski bulunmadığını söyledi.

Ancak ormanların kendini yenilemesi uzun bir süre alacak. Bu hafta sonu olmasa bile uzun vadede bölge sel tehlikesiyle karşı karşıya.

‘Gök gürültüsü duyduklarında akıllarına seli getirsinler’

Özellikle dere yataklarında oturan vatandaşları uyaran Kadıoğlu, “Gök gürültüsünü duydukları anda akıllarına seli getirmelerinde fayda var. Bu konuda dikkatli olmaları lazım” dedi.