GüncelHayvancılık

“Tarımda BAĞ-KUR, isteğe bağlı olsun” çağrısı!

TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, Tarım BAĞ-KUR’unun zorunlu olmaktan çıkartılarak, isteğe bağlı hale getirilmesini istedi.

Tarım BAĞ-KUR’unun zorunlu olmaktan çıkartılarak, isteğe bağlı hale getirilmesini isteyen TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, “Primler yüksek olduğu için üretici tarımdan el çekiyor. Tarım BAĞ-KUR primleri de çiftçilerin ödeyeceği şekilde olsun” dedi. Çelik, çoban ve sürü büyütme desteğinin 15 gün içerisinde ödeneceği müjdesini de verdi.

Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin 3’üncü Genel Kurulu, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik’in katılımıyla yapıldı.

Üreticiye çoban ve sürü büyütme desteği müjdesi!

Konuşmasında çoban ve sürü büyütme desteği ödemelerine ilişkin bilgi veren Çelik, “15 gün içerisinde her iki ödemenin yapılacağının müjdesini buradan vereyim. Cumhurbaşkanımız, nüfus başına bir küçükbaş olacak şekilde planlama yapılması talimatı verdi. Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’de bu talimatlar doğrultusunda desteklemelere ilave kalemler ekleyerek, bize ilave destekler verdi.

Bunun bir tanesi de sürü büyütme desteğidir. Biz de Tekirdağ’dan startı veriyoruz. Hedefimiz 90 milyon koyun diyoruz. Biz üretimi artırmalıyız. Pandemiden dolayı gıdanın ne kadar değerli olduğunu anladık. Küçükbaş hayvancılığın ne kadar değerli olduğunu dünya gördü, bizde gördük. Sizden ricam üretimi artırmalıyız” dedi.

TBMM Başkanı Şentop’a çağrı!

Son 3 yılda ziraat odalarının üye sayısının yarı yarıya düştüğüne de değinen Nihat Çelik, şunları söyledi:

“Bunun sebebi sizin tembelliğiniz değildir. Zorunlu Tarım BAĞ-KUR’udur. Siz ziraat odasına giderken, çiftçi belgesi alıyorsunuz. Otomatik tarım BAĞ-KUR’lusu oluyorsunuz. Bu durum çiftçinin belini büküyor. Primler yüksek olduğu, o primleri de ödeyemediğiniz içinde siz tarımdan el çekiyorsunuz.

Tekirdağ’dan sayın TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sesleniyoruz. Bu tarım BAĞ-KUR’unu zorunlu olmaktan çıkarın. İsteğe bağlı hale getirilsin. Tarım BAĞ-KUR primleri de çiftçilerin ödeyeceği şekilde olsun. Kesinti neden yapılıyor biliyor musunuz? Herkes diyor ki birlikler bunu aldı, şunu aldı. Arkadaşlar sizin aldığınız bu ikinci desteklemesinde yüzde 2 stopaj vergisi alınıyor. Sizin tarım üretimde bankalardan yüzde 4 stopaj vergisi alınıyor. Biz TBMM’ye hükümetimize sesleniyoruz. Bu bir gelir değildir, biz bunun stopajını veriyoruz. Bu gerçekten de yasalar ve kanunlara aykırı bir davranış. Dolayısıyla bu bir hibedir. Sosyal devlet olma anlayışı çerçevesinde sizlere verilen bir hibenin vergisi olmaz. Bu vergilerin ivedilikle kaldırılmasını basın aracığı ile sesimizi duyurarak, talep ediyoruz.”

Kırmızı et üretiminde küçükbaşın payını artırmak hedefleniyor

Kırmızı et konusuna da değinen Çelik, “Kırmızı et üretiminde TÜİK verilerine göre küçükbaştaki pay yüzde 10-11 gösteriliyor. Kırmızı ette küçükbaştaki üretim yüzde 22’nin üzerinde. Bizim hedefimiz bunu yüzde 25’lere çıkarmaktır” dedi.

Kaynak: www.gidahatti.com