GıdaGüncel

Makarnada durmak yok

İşin Peşinde sayfası için bu hafta makarna fabrikasında çalıştım. Tonlarca buğdayın TIR’larla fabrikaya yanaşmasıyla başlayan üretim oldukça sıcak bir ortamda fırınlarla devam ediyor. Fırınların olduğu bölümde çalışmak insanı oldukça zorluyor. Özellikle pandemide artan makarna talebi ise fabrikalarda fazla mesaiye neden olmuş durumda. Ar-Ge’den sonra en önemli kısım ise paketleme. Zira büyük bölümü ihracata çalışan sektörde Japonya gibi alıcılar bir pakette problem görürse tüm siparişi iptal edebiliyor. O yüzden tüm paketler tek tek kontrol ediliyor.

Koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından vatandaşlar marketlerdeki rafları boşaltmış ve ufak çaplı bir makarna krizi oluşmuştu. Makarna fiyatları tarihinin en yüksek seviyesini görmüş, 500 gramlık paketler bazı e-ticaret sitelerinde 3-4 kat daha yüksek fiyatla satışa çıkarılmıştı. O dönem Hürriyet’ten Eray Görgülü’ye açıklamalarda bulunan Makarna Üreticileri Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı’nın, “İç piyasa tüketimi yıllık 650 bin ton. Üretim kapasitesi ise 2.9 milyon ton. Kimse panik yapmasın. Her ev makarnaya boğulur” sözleri ise ülke gündemine oturdu.

Makarnada durmak yok
TONLARCA BUĞDAY GELİYOR

Pandemi sürecinde makarnaya artan ilgi devam ediyor. Özellikle ihracata çalışan fabrikalarda mesailer yoğun. Biz de her hafta başka bir mesleği deneyimleyip sizlere aktardığımız İşin Peşinde köşesi için Mersin’de üretim yapan Pastavilla’nin fabrikasına girdik. Burada mesai daha fabrikanın dışında başlıyor. Şanlıurfa gibi çevre illerden gelen tonlarca buğday yüklü TIR kapıda ön kontrol için bekliyor. Ben de makarna üretim sürecinin ilk aşaması için kontrol çubuğunu alıp ilk gelen TIR’ı kontrol ediyorum. Bu çubuk TIR’ın kasasındaki buğdayın aynı kalitede olup olmadığını kontrol etmemizi sağlıyor.