GıdaGüncel

Bayrampaşa Hali’nde işçilerle birlikte çalıştık! Kasa kasa yevmiye

Bayrampaşa’daki meyve-sebze halinde mesai gece başlıyor. Ürün trafiği de insan trafiği de oldukça yüksek. Türkiye’nin farklı noktalarından gelen TIR’lardan tonlarca ürün indiriliyor. Bu ürünleri indirenler ise kasa başına 1 lira ücret alıyor. 10 saati aşan ağır mesai karşılığı alınan yevmiye taşınan ürünle orantılı olsa da çoğu zaman 200 lirayı bulmuyor. Yapılan işin zorluğundan ve gece mesailerinden dert yanan işçiler sektördeki kayıt dışılığın da yüksek olduğunu belirtiyor. Dükkân sahipleri ise artan maliyetlere karşı ayakta kalmanın zorlaştığını anlatıyor.

İstanbul’da milyonlarca insan yaşıyor. Üstelik kentteki insan trafiği bu yaşayanlardan ibaret değil. İş, sağlık, eğitim ve turizm gibi nedenlerle her gün çok sayıda insanın yolu bu dev kentten geçiyor. Bu kadar insanın yiyecek tedariği için 24 saat çalışan bir hal bulunuyor. Bayrampaşa’daki meyve sebze hali Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çiftçilerin ürettiği sebze ve meyvelerin toplanıp dağıldığı dev bir kompleks.

GECENİN İLK SAATLERİ

Biz de her hafta farklı bir mesleğe konuk olduğumuz İşin Peşinde köşesi için hale gittik. Burada asıl yoğunluk gece 01.00 ile 03.00 arasında yaşanıyor. Ama hareket sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Hale girer girmez çok büyük bir kalabalık karşılıyor sizi. TIR’lar, kamyonlar ve küçük el arabalarının oluşturduğu trafikte yürümekte zorlanıyorsunuz. Kentin büyük bölümünde gecenin sessizliği hakimken burada yüzlerce ses birbirine karışıyor. Yolunuzu bulmak, kaybolmamak için sürekli dükkanların numaralarına bakıyorsunuz.