Sorting by

×
GıdaGüncel

Negatif kalori var mı, yok mu?

Yedikçe kilo verme fikrine kuşkusuz kimsenin itirazı olmaz. Bu nedenle de “negatif kalorili yiyecekler” kavram olarak hepimize oldukça cazip geliyor. Yediğimiz besinden aldığımız kalorinin daha fazlasını onu sindirmeye çalışırken verdiğimiz düşüncesi her ne kadar kulağa hoş gelse de uzmanlar bunu bilimsellikten uzak buluyor ve gerçekte mümkün olmadığı görüşünde birleşiyor.

Sağlıklı beslenme ve diyetlerin ön plana çıktığı son birkaç yıldır çeşitli beslenme yolları ortaya atılıyor. Kilo almak, vermek veya sağlığına dikkat etmek isteyenlerin bazıları sebze ağırlıklı besinlere yönelirken, bazıları kalori alımına dikkat ediyor. Yeme alışkanlıklarınız, yaşam şekliniz, hangi sıklıkla spor yaptığınız, kan grubunuz ya da vücut tipinize göre uygulayabileceğiniz farklı beslenme programları var elbette.

Beslenme ihtiyaçlarının kişiden kişiye göre değiştiği ve kişinin kendi vücut dengesi gereğince kalori alımına dikkat etmesi gerektiği de muhakkak. Ancak ortaya çıkan yeni trendler bazen insanlar için yanıltıcı olabildiği gibi sağlıklı olmak isteyen kişiler için aksine bir etki yaratacak diyet tercih etmelerine de yol açabiliyor. Son dönemin trendi haline gelen ve pek çok diyetisyenin de listesine giren “negatifkalorili yiyecekler” de bu yönüyle tartışılan konulardan biri.

Yedikçe kilo verme fikri kuşkusuz herkese oldukça cazip geliyor. Peki, gerçekten verdiği kaloriden daha fazlasının sindirim esnasında vücut tarafından yakıldığı “negatif kalorili yiyecekler” var mı? Her ne kadar bazı diyetisyenler var olduğunu kabul edip bu tür yiyecekleri diyet listelerine soksalar da çoğu uzman bunun bilimsel olarak kanıtlanmadığı gibi böyle bir şeyin mümkün de olmayacağı görüşünü savunuyor.

AZ KALORİLİ AMA NEGATİF DEĞİL

Negatif kalorili yiyecekler tüketilen besinlerin içerdiği kalorinin aynı besini sindirirken vücudun harcadığı kaloriden daha düşük olduğu yiyecekler olarak tanımlanıyor. Esasen kalori, besinlerde veya kişinin vücudundaki dokularda depolanan enerjinin bir ölçüm birimini ifade etse de “negatif kalorili besinlerin” söz konusu besini tüketirken besinden alınacak kaloriden daha fazla kalori yakıldığı iddia ediliyor. Fakat yapılan çalışmalar, aralarında kereviz, havuç, brokoli, domates gibi negatif kalorili oldukları iddia edilen yiyeceklerin aslında böyle olmadığını gösteriyor. Negatif kalorili besinleri yiyerek daha fazla kilo verileceği düşüncesi insanları bu besinlere itse de çoğu uzman bu tarz tek tip beslenmenin yanlış olduğu konusunda uyarıyor.