Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

1 dönümden 10 tona kadar verim alınıyor ama yine de kurtarmıyor! Karpuz üreticileri fiyattan şikayetçi

Adana’nın coğrafi işaret tescilli karpuzu, yurt içindeki tüketiminin yanı sıra ihraç edildiği 8 ülkede de ağızları tatlandırıyor. Adana karpuzu eken çiftçiler 1 dönüm araziden 10 tona kadar verim alıyor. Ancak fiyatın 35-55 kuruş olması nedeniyle üreticiler dertli.

Türk Patent ve Marka Kurumunca geçen yıl coğrafi işaret tescil belgesi verilen Adana karpuzunda hasat sürüyor.
Tadı, rengi ve aromasıyla bilinen Adana karpuzu yurt içinde satışının yanı sıra 8 ülkeye ihraç ediliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, kentte bu yıl karpuz ekiminin yaklaşık 110 bin dekarda gerçekleştiğini söyledi.

“FİYAT 35-55 KURUŞA DÜŞTÜ”

Dekara 3-10 ton verim alındığını aktaran Tekin, “Erkenci karpuzlarda rekoltemiz biraz daha düşük oluyor. Hasadın ortalarına ve sonlarına doğru üretimimiz dekara 5-10 ton. İlk hasatta karpuz fiyatları 3,50-4 lira arasında seyrederken, tüketim azlığından dolayı fiyat 35-55 kuruşa düştü. Bu üreticinin maliyetlerini tam karşılayamamakta. Bunun ana sebeplerinden birisi Orta Anadolu ve İstanbul’da havanın serin gitmesi ve tüketimin az olması. Aynı zamanda pandeminin neden olduğu otellerin ve toplu tüketim yerlerinin açık olmamasından karpuz tüketimi az olmakta. Aslında geçen yıla göre karpuz üretimimizde çok değişiklik yok. Geçen yıl 120 bin dekar ekim alanı varken bu yıl 110 bin dekara düşmüş olmasına rağmen fiyatlar bu şekilde seyrediyor.” dedi.